L’oposició demana explicacions pel ‘fiasco Guetta’

Concòrdia, Partit Socialdemòcrata i Andorra Endavant consideren que cal donar més detalls de com es va gestar la suspensió del concert del discjòquei francès i la líder d’aquest darrer partit proposa la creació d’un bo de 50 euros per compensar els turistes que tenien entrada

El ple del Consell General durant una sessió.
El ple del Consell General durant una sessió. SERGI PÉREZ / CONSELL GENERAL

Els grups parlamentaris de l’oposició es mostren preocupats per l’efecte que la suspensió del concert de David Guetta tindrà per a la imatge turística d’Andorra. I, també, consideren que no s’han donat prou explicacions. Per això, Concòrdia, PS i Andorra Endavant n’exigeixen més i ja preparen (o fins i tot han tramitat ja) accions parlamentàries per obtenir-les. De fet, la líder d’AE ha elevat una altra proposta: compensar els turistes que tenien entrades amb un bo de 50 euros per fer servir als hotels del país. Des de la majoria, en canvi, s’admet la “mala passada” que suposa la suspensió per als visitants però es considera que la decisió va ser “l’encertada”.

Des de Concòrdia, Cerni Escalé deixa clar que faran seguiment del tot el que ha succeït, fets amb els quals “Andorra hi perd”. Entén que segurament la decisió es va prendre “de bona voluntat” amb la informació que es disposava, però, vista la realitat, “caldrà revisar si els protocols utilitzats són els adequats”.

Des de la formació es posa en relleu que hi ha moltes preguntes: si s’haurà de pagar o no Guetta, si l’anunci s’hauria d’haver fet amb més anticipació o si l’assegurança cobrirà el sotrac econòmic. “Són qüestions molt rellevants i espero que Govern tingui la resposta”, apunta. I també avisa: “Si no és satisfactòria, demanarem la compareixença en comissió legislativa per fer l’acció de control que ens correspon”.

La proposta de Carine Montaner consisteix en un bo de 50 euros que es pugui fer servir als hotels en temporada baixa com a compensació a qui havia comprat entrada pel concert; el cost seria, assegura, d’uns 400.000 euros

Des del PS, la presidenta del grup parlamentari no amaga que “ens sembla una mica increïble tot el que ha passat” i recorda que “el risc de tempesta no és pas una circumstància que no estigui prevista quan som al Pirineu”. En tot cas, argumenta que, ara per ara, “calen més explicacions” de l’afer. “Quina imatge donem si el mateix dia suspenem? Es pot preveure que pot ploure i tenir un pla B? La darrera vegada que va venir Guetta va ploure i es va fer. Què ha passat aquesta vegada?”, comenta.

La primera acció, en aquest sentit, ja l’ha fet el seu company de files Pere Baró. El conseller general ha tramès una demanda d’informació sobre els plans d’evacuació i d’emergència previstos per a esdeveniments amb grans aforaments. “La seguretat de la gent és prioritària i volem saber si Govern la té plantificada en aquests actes, més quan cada cop s’aposta més per aquest tipus de celebracions”, ha explicat.

 Per la seva banda, Andorra Endavant, també ha fet una demanda d’informació. En ella, es demana la còpia de l’informe de Protecció Civil on es desaconsellava fer el concert i la documentació que hauria presentat el servei de meteorologia. La seva líder, Carine Montaner, posa el focus en el fet que s’autoritzés l’escenari al costat de les línies elèctriques del Tarter.

A banda, també remarca l’impacte “negatiu” que tindrà la situació en la imatge del país. Per això, fa una proposta que, al seu entendre, podria ajudar a mitigar-lo: “Que Govern ofereixi un bo de 50 euros per persona per utilitzar en una nit en un dels hotels d’Andorra fora de la temporada d’esquí”. Apunta que el cost seria de 400.000 euros i “no només compensaria els inconvenients soferts pels turistes sinó també dinamitzaria l’hoteleria, la restauració i el comerç”. A banda, assegura que els diners es podrien recuperar “via les taxes indirectes de consum”.

AE també entén que seria interessant plantejar la instal·lació d’una estructura temporal que pugui acollir fins a 10.000 persones durant els mesos de juny i juliol. “Permetria acollir concents, espectacles del Cirque du Soleil i altres esdeveniments internacionals sense témer els capricis del temps”, afirmen des de la formació.

DEMÒCRATES COMPRÈN LA DECISIÓ

Des del grup demòcrata, Jordi Jordana ha volgut donar suport a la forma d’actuar escollida per l’executiu, tot i admetre que “per a la gent que estava allà o que tenia entrada va ser una mala passada”. Remarca que, per sobre de tot, “prima la seguretat” i que “haig de confiar que es va prendre la decisió encertada, més tenint en compte que l’organització ho comparteix”.

A banda, posa en relleu un altre fet. Cert, la suspensió ha fet mal també en l’àmbit de la reputació d’Andorra com a destí turístic, però potser s’ha evitat un dany major. “Prefereixo que s’hagi pres aquesta decisió que no hagi passat res. Hauria estat pitjor si no s’hagués fet cas i hagués passat alguna cosa”, argumenta el líder parlamentari dels ‘taronges’.

Comentaris (20)

Trending