L’ocupació hotelera va assolir al 2022 la xifra més alta dels últims deu anys

Amb una mitjana de més del 57%, ha quedat per sobre del 55,45% del 2019, per a satisfacció del sector, que veu com s’assoleix la remuntada després de dues temporades força complicades

El cartell d'un hotel del centre.
El cartell d'un hotel del centre.

El 2022 ha tancat amb dades més que positives per al sector hoteler. De fet, amb les més positives dels darrers deu anys, assolint una mitjana de més del 57% i quedant una mica per sobre del 55,45% que es va enregistrar al 2019. D’aquesta manera, des de la Unió Hotelera traslladen la satisfacció de poder veure com es fa palès una remuntada important després de dues temporades molt complicades a causa de la Covid-19 i els tancaments de frontera, que van deixar el 2020 i el 2021 sota mínims.

La mitjana anual del 2022 ha estat de 57,8%. El director de l’UHA, Jordi Pujol, assenyala que “és el primer any totalment post-pandèmia”. Ha quedat per sobre del 2019 (55,45%), que ja era considerat “un any molt bo”. Però, també ha superat el 2017 (56,82%), que havia tingut la xifra més elevada de la darrera dècada. Així, el 2022 queda enregistrat amb l’ocupació més alta des del 2012, i com als mesos que s’ha assolit una recuperació més que considerable. Sobretot, tenint en compte les dificultats del 2020 i del 2021, on es va superar per poc el 30% de mitjana.

Les xifres comparades de final d’any entre 2022 i 2021 fan palès que han estat millor aquest any, tot i que novembre va ser més fort l’any passat, amb un 59,26%. Pujol assenyala que de Sant Esteve fins a Cap d’Any s’han obtingut dades molt similars (més del 89%), i el Nadal han estat més concorreguts aquesta darrera temporada que no pas l’anterior. De cara a la setmana de Reis Pujol indica que les previsions encara són bones, allargant així la temporada festiva.

Mensualment, ha destacat especialment febrer, amb un 78,9% i agost, amb un 78,6%. Els més fluixos han estat maig (37,51%),  juny (46,87%) i octubre (49,11%). Fent una comparativa amb els anys anteriors cal destacar que no s’ha tingut repunts importants en cap dels mesos, sinó que les visites han estat més repartides al llarg de tot l’any i no concentrades únicament entre febrer i agost, els mesos amb més llits ocupats de forma històrica. Per tant, es pot afirmar una diversificació del turisme al llarg de tot el 2022, sense cap mes especialment fluix, a excepció de maig.

En aquest sentit, i per corroborar la diversificació de visitants al llarg de tot l’any, l’exemple més clar és el 2017, que havia obtingut la mitjana més elevada. Es pot observar com es va tenir un important repunt al gener (73,3%) i al febrer (84,43%), així com un bon mes d’agost (79,77%). Però la resta de l’any es van tenir mesos més fluixos que aquest 2022, com pugui ser novembre, que va tenir un 40,71%, mentre que aquest any va ser del 49,46%, o inclús desembre, amb un 57,75%, mentre que el darrer mes s’ha situat en un 63,35%.

Pujol assenyala que el cost de l’estada ha patit un petit augment durant el 2022, “com és normal”

Pel que fa al preu, Pujol assenyala que el cost de l’estada ha patit un petit augment durant el 2022, “com és normal”. El director exemplifica la postpandèmia, la guerra a Ucraïna i l’encariment del cost de la vida com a motius principals per a aquesta pujada. Amb tot, Pujol indica que l’argument principal per a aquest augment i pel qual no s’ha vist una davallada important dels turistes, tot i això, és “que continuem sent un destí atractiu, tenim una oferta bona i variada, i ho hem de fer valer”.

Pel que fa a les parròquies, tot i no concretar dades, indica que “totes tenen ocupacions elevades”. Amb tot, i com és comú de forma històrica, Sant Julià de Lòria és la que queda una mica enrere en comparació. “El centre i el peu de pistes sempre és el primer que emplenem i després es va ampliant a la resta, a l’hivern és molt normal, tot i tenir ocupacions correctes, que sigui Sant Julià qui no acaba de fer el ple”, assenyala Pujol. En definitiva, i com a conclusió global de tot, el director afirma que “tot està dintre de la normalitat que teníem en èpoques prepandèmiques”.

Comentaris (2)

Trending