Els hotelers celebren que la desestacionalització ha permès incrementar l’ocupació anual

Els bons resultats assolits durant Nadal -increment de 9 punts en comparació a l’any passat- permeten tancar l’any superant el 60% de mitjana, xifra que, es recorda, fa uns anys estava molt per sota

Turistes a l'avinguda Meritxell. M. P.

Els hotels del Principat han tancat el 2024 millorant els resultats de l’any anterior, que ja va ser en línies generals positiu. Així, i segons les dades facilitades per la patronal del sector, l’ocupació mitjana de tot l’exercici ha superat el 60%. Arriba al 60,45%, en comparació al 59,77% del 2023. La bona dinàmica s’ha acabat consolidant durant les festes nadalenques amb una millora de més de nou punts. Durant aquestes dates, les ocupacions han estat molt altes, especialment a la vall central on la mitjana frega o fins i tot supera el 90%. Des del sector es valora que, en el balanç global, els resultats són fruit del treball de desestacionalització fet els darrers temps: “abans tot just teníem una mitjana del 40 i escaig”.

Es pot dir que Nadal ha estat el colofó d’un any positiu per al sector. Almenys si es fa cas a les dades que ha facilitat aquest dijous la Unió Hotelera. Així, la mitjana d’ocupació durant tot el període nadalenc ha estat del 84,5%. Molt superior al del mateix període de l’any anterior, quan es va arribar al 75,44%. En aquest sentit, destaca especialment el bon comportament dels clients entre el 23 i el 25 de desembre, quan l’ocupació es va situar en el 71,61%, en comparació al 61,41% del 2023. També hi ha augment en els períodes posteriors: de Sant Esteve a Cap d’Any (92,36% pel 89,24% del 2023) i de Cap d’Any a Reis (89,51% per 75,67%).

La mitjana d’ocupació durant les passades festes ha estat del 84,5%, en comparació al 75,44% d’ara fa dotze mesos, amb un fort creixement entre el 23 i el 25 de desembre i des de Cap d’Any a Reis

Per parròquies, les dades són bones a totes. La mitjana d’ocupació més baixa ha estat la registrada a Ordino (72,75%). A la resta, se supera el 80%, destacant especialment les xifres d’Andorra la Vella (88,7%) i d’Escaldes-Engordany (90,02%). Aquest bon comportament fa que el darrer mes del 2024 sigui especialment positiu, amb un 60,08% de mitjana, en comparació al 59,9% del desembre del 2023.

El resultat consolida un exercici de creixement per al sector. L’ocupació mitjana s’ha situat en el 60,45%, en comparació al 59,77% amb què es va tancar el 2023. Per tant, es creix. Especialment bons van ser els mesos de març -amb una millora de gairebé cinc punts en comparació a l’any anterior) i agost. En aquest darrer cas, es va passar d’un 77,46% (2023) a una mitjana de clients del 86,22%.

Des de la Unió Hotelera es fa una valoració “molt positiva” de les xifres assolides en aquest darrer període festiu. Es destaca el fet que s’han aconseguit millors xifres d’ocupació en tots els moments, tot posant en relleu les xifres dels dies 23, 24 i 25 de desembre que s’atribueixen al fet que “molts dels turistes que no van poder esquiar pel pont de la Puríssima s’han decidit a fer la primera esquiada aquests dies”. Pel que fa a l’augment més fort -entre l’1 i el 6 de gener- s’entén que hi ha ajudat el fet que Reis hagi caigut en dilluns i, per tant, permetent un cap de setmana llarg. Per a la patronal, “han estat unes festes molt positives” que, a més, “ens han permès tancar desembre per sobre del de l’any 2023, cosa que no era evident després de les dificultats a l’inici de temporada”.

Pel que fa al balanç anual, el director de l’entitat, Jordi Pujol, parla obertament de “bon any”. Considera que “estar entre el 58% i el 60% ja seria bo” tot recordant que “abans de la pandèmia estàvem per sota”. Per tant, es demostra que “malgrat que sempre hi ha inconvenients, com ara la manca de neu a la Puríssima, cada cop hi ha més visitants i més turistes”.

Des del sector, es destaca la importància d’aquesta dada. “Si mirem 15 anys enrere, teníem una mitjana de 40 i escaig perquè a l’estiu només era bo un mes i octubre o novembre eren molts fluixos”, recorda Pujol. En canvi, ara, això ha canviat. “S`ha fet una feina de desestacionalització i s’ha creat una oferta complementària als punts forts de la neu”. Per tant, com a destí “som atractius i no només per l’esquí, que és top; gairebé som un parc d’atraccions”.

Ara, els hotels afronten amb optimisme l’inici del 2025. “Les previsions que tenim per al gener són d’estar igual o per sobre de l’any passat i, després, el febrer, amb el Carnaval i les setmanes blanques, tira sol”, comenta el director de l’UH. Per tant, “ho encarem bé, sempre que ens respecti el temps i les temperatures”.