Així s’ha indicat a través d’una resposta escrita a la demanda formulada des d’Altaveu -aquest mitjà ha sol·licitat poder parlar tant amb algun responsable del servei com de Protecció Civil, però s’ha optat per aquesta fórmula-. En la contesta, s’explica, en primer lloc, com es va definir que calia activar l’avís groc. En aquest sentit, s’indica que “es va elaborar, com és habitual, en base als diferents models meteorològics existents i disponibles gràcies a la col·laboració amb Meteo France” Més concretament, es van fer servir dos paràmetres.
Per un costat, el de la intensitat de precipitació esperada. En aquest sentit, la predicció apuntava a pluges superiors a 2 litres per metre quadrat i fins a 15. Per l’altre costat, el de l’energia potencial connectiva disponible -el que es coneix tècnicament com a CAPE-, que vol dir “la quantitat de combustible d’una tempesta en desenvolupament”, mesurat en Jules per quilogram. I, en aquest cas, la xifra anava entre els 100 i els 400.
Per tant, s’entenia que calia activar l’avís. “En les diferents actualitzacions dels models meteorològics es descrivien el mateix tipus de fenomen, mantenint la previsió de llamps al Principat i l’afectació de la tempesta durant el vespre-nit de diumenge”, s’assegura. I s’afirma que l’alerta “era compatible” amb les que havien emès Meteo France i l’AEMET espanyola.
Aquí és on Protecció Civil remarca que per elaborar l’informe preceptiu “es té en compte la previsió del servei meteorològic nacional i l’avís actiu per tempestes”. Amb aquests “es considera que la realització de l’esdeveniment en aquest context suposa un risc per a la seguretat i la integritat de les persones i dels béns”. Així, es va recomanar la suspensió del concert que, es deixa clar, comptava amb el “dispositiu preventiu” específicament elaborat.
I, al final, què va passar? No es pot negar que la sensació que va tenir molta gent és que, finalment, res. Certament, durant les hores que estava activat l’avís, entre les vuit de la tarda i les dotze de la nit, ni va ploure ni va arribar cap tempesta al país. Des del servei meteorològic, però, es defensa que “es van complir els llindars d’intensitat de precipitació de l’avís groc i es van detectar impactes de llamps”. Quan? A partir de les dotze de la nit, ja de matinada.
Així, pel que fa a la pluja, es posa en relleu que a l’estació de Grau Roig es van registrar 13,6 litres per metre quadrat (amb una intensitat màxima en 30 minuts de 6,5). A altres estacions també es va recollir precipitació que es considera relativament elevada: 7,2 a la Tossa d’Espiolets (3,4 de màxim d’intensitat en 30 minuts), 5,8 al Roc de Sant Pere (3) i 8,4 al Bony de les Neres (2,7).
I, pel que fa als llamps, es van comptabilitzar, entre dos quarts d’una i dos quarts de dues de la matinada un total de vuit amb impacte a terra. A aquests se sumen 18 més de núvol a núvol. Per tant, xifres que, segons els responsables de meteorologia, evidencien que l’avís es va donar de forma correcta.