Tres milions d’euros de la taxa turística s’han guardat per al multifuncional que no té data

De l’1 de juliol del 2022 fins a 30 de juny del 2023 es van recaptar 6,03 milions d’euros, dels quals tres s’han enviat a Andorra Turisme per a la promoció exterior i el patrocini d’esdeveniments

Jordi Torres durant una roda de premsa. SFGA/CEsteve

Govern va recaptar 6,03 milions d’euros entre l’1 de juliol del 2022 fins al 30 de juny del 2023, la meitat del que havia previst i això ha provocat que el ministeri de Turisme hagi engegat la maquinària per esbrinar què passa amb les disfuncions amb el ROAT. El titular de la cartera, Jordi Torres, explica que la meitat de la recaptació, 3 milions s’ha aportat a Andorra Turisme i ha servit per dur a terme plans de comunicació a l’estranger, promoció de l’oferta prèmium i patrocini de nous esdeveniments. La resta s’ha guardat per destinar-la a l’edifici multifuncional, del qual no se’n té cap notícia.

L’executiu ha aportat la meitat de la taxa turística a Andorra Turisme i l’altra meitat l’ha deixat en una guardiola per “sufragar la construcció i l’adaptació d’infraestructures i equipaments, com és el cas del projecte del futur edifici multifuncional”. Torres afegeix que “en cas que no hi hagi inversions d’aquest tipus durant un exercici pressupostari (com va passar l’any 2023), els diners que s’hi havia de destinar s’acumulen per poder-los utilitzar en pressupostos posteriors”.

“En cas que no hi hagi inversions d’aquest tipus durant un exercici pressupostari (com va passar l’any 2023), els diners que s’hi havia de destinar s’acumulen per poder-los utilitzar en pressupostos posteriors”

Així ho ha contestat Torres a preguntes del conseller general del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere Baró. D’aquesta manera, els altres tres milions d’euros Govern els ha aportat a Andorra Turisme. L’increment pressupostari ha servit, segons explica el ministre, per “sufragar tres línies de promoció”. El primer fa referència als plans de comunicació a l’estranger. En aquest sentit, diu que es van ampliar les campanyes de màrqueting a diferents països (com Espanya, França, Bèlgica, Regne Unit, Irlanda, els Països Baixos, Alemanya, Itàlia i Suècia), i també es van reforçar les col·laboracions amb operadors turístics i les accions comercials a països més llunyans com els Estats Units, Mèxic, Colòmbia, el Brasil i l’Argentina. “La voluntat de l’estratègia era trobar un equilibri per atraure clients de més poder adquisitiu i més pernoctacions”, ha dit.

La promoció de l’oferta prèmium i l’Andorra Selected ha estat la segona línia d’actuació. Precisament, exposa que “el 2023 es va iniciar una línia de comunicació específica per donar a conèixer aquesta oferta, sobretot tenint en compte l’estreta vinculació d’aquest projecte amb la imatge que s’ofereix del país fora de les nostres fronteres”.

L’augment de pressupost també va servir per promocionar i patrocinar nous esdeveniments turístics que es fan al país, i que es van sumant als existents. Entre aquests hi ha, les finals de la Copa del món d’esquí alpí, la primera edició del festival Clàssicand i la participació del Futbol Club Andorra en la lliga de Segona Divisió.

Finalment, Jordi Torres recorda que la recaptació durant l’exercici 2023 ha estat de 6,1 milions d’euros i enguany s’ha previst ingressar-ne 7,8 milions.