Hotels i apartaments confien poder “consensuar” els canvis a la taxa turística

Les modificacions, entenen des del sector, han d’anar lligades als treballs per la futura llei del turisme, però es considera que, en línies generals, hi ha marge per incrementar el tipus impositiu els mesos de temporada alta com s’ha avançat des del Govern

Turistes en un hotel de la capital. Marc Escolà

Els hotelers entenen que els possibles canvis a la taxa turística anunciats pel ministre, Jordi Torres, així com la decisió definitiva sobre la vinyeta -per ara, descartada pel Govern a curt termini-, són temes que caldrà abordar, en tot cas, a partir del febrer quan es preveu iniciar tota una sèrie de reunions amb l’objectiu de treballar conjuntament la futura llei del turisme. Així ho han apuntat fonts de la Unió Hotelera, que indiquen que, de moment, no tenen gaire informació sobre la qüestió. Des del sector, de fet, es considera que aquests canvis han de vincular-se a aquest projecte legislatiu molt més ampli i global i es confia que, en tot cas, es pugui arribar a una proposta “consensuada”.

Fonts de la Unió Hotelera (UHG) han posat en relleu que, per ara, no tenen cap anunci oficial del Govern sobre aquesta possibilitat -tant la no aplicació de la vinyeta com la voluntat de fer canvis en la taxa que es cobra per les pernoctacions-. Ara bé, entenen que, en tot cas, tot hauria d’estar vinculat a un projecte més ampli: la nova llei de turisme. “Entenem que va tot lligat a això”, han indicat.

En aquest sentit, s’ha avançat que s’espera que, a partir de febrer, es mantinguin “reunions periòdiques” per abordar aquest text. Ara bé, no neguen que la sensació que queda després del que va explicar Torres al Consell és que l’anunci de la vinyeta va ser una mena de globus sonda per veure com es rebia i que, ara, havent constatat que no havia agradat, es fa un pas enrere.

La vinyeta queda al calaix i es vol fer pagar més per la taxa turística en èpoques de gran afluència

L’altra patronal del sector, Autèntics Hotels (AHA) també participarà en aquest procés de reunions. De fet, la seva presidenta, Esther Santuré, ja indica que “estem reunint-nos periòdicament i treballant per tractar el tema”. Per això, es mostra confiada que “són mesures que, penso, podrem consensuar”.

En aquest sentit, sobretot per la part que més afecta els hotelers, la taxa, entén que la proposta governamental no és pas desencertada. “Crec que hi ha marge i ens sembla bé pujar o baixar-la en funció de quina sigui la temporada”, ha comentat.

Des de l’Associació d’Empreses d’Allotjaments Turístics (AEAT), Àlex Ruiz explica que la idea de fer canvis a la taxa ja va ser apuntava per Govern fa un temps i que, ja llavors, entre les opcions que es van posar sobre la taula hi havia la d’incrementar-la en moments de gran afluència. “No ens sembla malament que en temporades altes es pagui una mica més”, comenta. En aquest sentit, recorda que “encara estem en un import mitjà o baix comparat amb altres països europeus”. Per tant, es considera que hi ha recorregut: “una pujada no és dolenta si després repercuteix en millors atractius o més infraestructures turístiques com ara el multifuncional”.

LA VINYETA, APARCADA

Els qui respiren més tranquils són els comerciants, un cop s’ha anunciat que la idea de la vinyeta queda, de moment, aparcada. En aquest sentit, la presidenta de l’Eix Comercial, Montse Rodríguez, recorda que ja havien expressat la preocupació pel fet que “pogués desincentivar l’arribada de visitants i turistes, especialment els de proximitat que venen per les compres”. Per això, i per si es preveu recuperar la idea més endavant, avisa que “seria fonamental estudiar detalladament l’impacte que la mesura pot tenir sobre el turisme i el comerç local”. Així doncs, indica que “caldrà un debat profund i un diàleg participatiu”.

Sobre aquest projecte, Ruiz també apunta que “ja va bé” la decisió de Govern. “La veia complicada. Cobrar per les infraestructures que tenim en una situació geogràfica complicada no era correcte. Això ho pots fer a Suïssa, on tens unes bones autopistes. Fer pagar quan has de fer després hores de cues faria que la gent no estigués contenta”, ha indicat. De fet, no nega que “crec que es va llançar per veure quin era el retorn i aquest no ha estat bo; ja està bé que la fiquin al calaix”.

Des de la Confederació Empresarial (CEA), el seu gerent, Iago Andreu, ha recordat que la idea generava certa divisió entre els diferents sectors que formen part de la patronal, però també hi havia una coincidència: “ningú pensava que fos una solució a curt termini perquè faltava consens i perquè presentava dubtes sobre la seva aplicació pràctica”. En aquest sentit, remarca que “potser Andorra ha de fer deures abans com ara tenir aparcaments dissuasius i, també, resoldre la mobilitat interna que té problemes que res tenen a veure amb l’afluència turística”.