Govern preveu l’arribada de més de 26.000 persones l’any amb les proves Ironman

L’executiu defensa el càlcul fet per estimar un impacte econòmic d’entre 10 i 14 milions i apunta que hi ha altres avantatges com el posicionament del país en l’àmbit del turisme esportiu

Gallardo i diversos triatletes en la presentació de l'acord. SFGA

El Govern preveu que les cinc proves de l’Andorra Multisport Festival facin venir cada any al país més de 26.000 persones, entre els participants i els acompanyants. Amb aquest càlcul, es justifica l’impacte econòmic que sempre s’ha dit que tindria l’esdeveniment, organitzant mitjançant l’acord signat amb l’empresa Ironman, entre 10 i 14 milions d’euros. A banda, es defensa que el conveni pot revertir en benefici de moltes associacions esportives del país i ser la punta de llança per atreure iniciatives similars.

Així ho explica el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, en la resposta que ha fet arribar a la consellera general de Terceravia+Unió Lauredina Carine Montaner. En ella, es recorda que l’acord amb Ironman preveu fins a cinc proves cada any a partir del 2021 i fins al 2024: un triatló d’hivern, una ironman 70.3, una de ciclisme en carretera, una de bicicleta tot terreny i una cursa de muntanya. La primera es faria el març i les altres quatre durant l’estiu.

Govern explica que Ironman té la seva pròpia política en matèria de cancel·lació i retorn dels diners pagats per les inscripcions però que sempre s'haurà d'adaptar a la legislació del país

Segons les previsions fetes conjuntament entre l’empresa i Actua i mirant xifres d’esdeveniment similars, s’estima que el triatló d’hivern i la prova BTT portaran 400 esportistes i 1.200 acompanyants. La cursa més multitudinària seria la de muntanya, amb 3.000 participants i 9.000 acompanyants, seguida de l’ironman (1.500 i 4.500). Per últim, la prova de ciclisme en carretera arribaria als 500 inscrits i 1.500 seguidors.

Per fer els càlculs del retorn, el Govern estima “una despesa mitjana de 155 euros per persona i dia repartida entre 70 d’allotjament, 35 d’alimentació i 50 en compres”. S’assegura que “s’ha volgut ser conservador en les estimacions” i, per això, “no s’han volgut tenir en compte altres despeses potencials com les associades al transport o al consum cultural i, a part, tampoc no s’ha tingut en compte el retorn generat per la publicitat del país”. Amb aquestes operacions, i tenint en compte que la durada de les proves són d’entre tres i quatre dies, “s’estima un retorn anual directe de l’esdeveniment d’entre 10,78 i 14,38 milions d’euros”.

A banda, es defensa que, més enllà de l’aspecte econòmic, “cal tenir en compte els retorns associats a l’establiment d’una sucursal d’Ironman al país, sigui per la mateixa operativa corrent de l’empresa (salaris, consums, impostos) o per les inversions que pugui efectuar”. Es recorda que és “la líder mundial en promoció i organització d’esdeveniments esportius massius” i, per tant, “cal preveure un retorn indirecte del seu establiment a Andorra en forma de posicionament del país com a destinació de qualitat en l’organització de proves i en la recepció i implantació d’empreses multinacionals estrangeres”.

També s’entén que es podran establir “sinergies” amb entitats i associacions del país que “són nombroses i es consideren positives”. Entre elles, el fet que “s’atorga un reconeixement explícit de competitivitat en aquest sector del Principat” o “un fort impuls per a les federacions esportives andorranes, així com per als clubs”. Al mateix temps, s’entén que l’acord “és un bon antecedent de cara a posicionar el país com a destí d’inversions” en un sector, com el dels negocis vinculats a l’esport, que es considera clau per diversificar l’economia.

El Gover també explica que Ironman té “la seva pròpia política de cancel·lació i retorn” en cas que s’hagi de suspendre alguna de les proves. Tot i això, i amb el precedent clar de l’Andorra Ultra Trail, “s’ha establert que l’empresa hagi de presentar per endavant aquests termes i condicions, que sempre hauran de complir amb les regulacions i normes aplicables a Andorra”.  També s’indica que si la mesura és culpa de la pandèmia de Covid-19 o situacions similars, “les parts acorden negociar una data per reprogramar aquesta prova o esdeveniment el més aviat possible”.

Etiquetes: