Descartat el vol a Palma aquest estiu per “no córrer riscos”, però a la tardor es recuperarà

El secretari d’Estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat, David Forné, ha explicat que Air Nostrum no té disponibilitat de naus i s’ha vist que no hi havia temps per vendre els paquets

Compareixença de David Forné a la comissió legislativa d'Economia.

El secretari d’Estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat, David Forné, ha confirmat que aquest estiu no hi haurà vol entre l’aeroport de Palma i el d’Andorra-la Seu d’Urgell. En la compareixença davant la comissió legislativa d’Economia, ha explicat que “Air Nostrum no té disponibilitat de naus”, però confia que a la tardor “sí que es pugui dur a terme”. Per aquest motiu, ha anunciat que estan treballant amb el plec de bases.

Forné ha descartat totalment que aquest estiu la prova pilot del vol a Palma tingui continuïtat. En la seva compareixença ha dit que “Air Nostrum no té disponibilitat de les naus”. També s’ha vist amb Andorra Turisme no s’és a temps per vendre els paquets i es prefereix avaluar la situació. Tot i això, ha manifestat que “estic segur que a la tardor sí que es podrà fer i estem treballant amb el plec de bases per treure el concurs i que els nostres ciutadans puguin visitar les Illes”.

Els 220.000 euros que s’han estalviat, diu serviran per a la tardor i “a l’hivern podria funcionar de manera orgànica”. El que sí que ha assegurat que a l’estiu del 2025 sí que es mantindria i “esperem tenir la dotació pressupostària”

El vol entre l’aeroport de Son Sant Joan i el d’Andorra-La Seu havia tingut molt bona acceptació durant les tretze setmanes que s’ha dut a terme aquest hivern, fins al punt que l’executiu no ha hagut de posar-hi diners. Concretament, els 220.000 euros que s’han estalviat, diu serviran per a la tardor i “a l’hivern podria funcionar de manera orgànica”. El que sí que ha assegurat que a l’estiu del 2025 sí que es mantindria i “esperem tenir la dotació pressupostària”.

En la compareixença, el conseller general demòcrata, Pere Marsenyach, ha preguntat per la possibilitat de tirar endavant un vol a París. En aquest sentit, ha exposat que l’aeroport d’Andorra-La Seu “no disposa d’un sistema de càrrega automàtic de combustible” i que s’hauria de tractar amb la Generalitat de Catalunya amb el cost econòmic que això comportaria. En aquest sentit, ha exposat que per a la ruta amb Madrid hi ha pressupostats 800.000 euros i per connectar el Principat amb la capital francesa, el cost superaria el milió d’euros.

Precisament, fomentar l’aeròdrom situar a Montferrer i Castellbó és una de les línies estratègiques de la secretaria d’Estat per desenclavar el país com la construcció de l’heliport o la possibilitat de l’arribada del ferrocarril, així com el transport segregat. Sobre aquesta darrera qüestió, ja insistit que a finals d’any estarà enllestit l’estudi de viabilitat i que després hi haurà un termini de sis mesos per executar el pla sectorial. De les conclusions també s’haurà de tractar amb els comuns els aparcaments intermodals i ha dit que s’han demanat els plans d’urbanisme per poder fer.-hi les reserves d’espai, tot i que ha remarcat que “no passarem el rodet”. En aquest sentit, s’ha alineat amb l’ACA i veu més factible econòmicament l’exemple del bus elèctric de Vitòria que no pas el tramvia.

VINYETA PER A MILLORAR EL TRANSPORT PÚBLIC

D’altra banda, els consellers generals Carine Montaner, Víctor Pintos i David Montané han coincidit a demanar que si s’implanta la vinyeta per als visitats de dia, la recaptació hauria d’anar destinada a la millora del transport públic. Una reflexió que Forné, no veu malament, tot i que des del ministeri de Turisme i Comerç es planteja que els diners es facin servir per millorar el sector turístic.

Aquesta és una de les iniciatives que ha sorgit del procés participatiu per fer una mobilitat més sostenible. El secretari d’Estat ha explicat que al maig es farà la validació política de les propostes presentades i també s’haurà de veure si encaixen amb les competències que té Govern i amb el pressupost.

Un moment de la compareixença de David Forné i Carles Miquel.

PARC EÒLIC AL MAIÀ

Una altra de les línies estratègiques és avançar cap a la sobirania energètica i reduir el percentatge de compra d’electricitat a l’exterior, que ara es troba en un 33%. Per aquest motiu, posat en relleu la necessitat de tirar endavant infraestructures que produeixin energia eòlica, hidràulica i solar. Una d’elles és el parc eòlic que es vol fer al Pic del Maià. David Forné ha exposat que, després dels informes preceptius i vinculants dels comuns d’Encamp i Canillo, ara s’està en fase de conultes amb França, si ho creu escaient, perquè la infraestructura es construiria a dos quilòmetres del límit fronterer. L’objectiu és que “l’any vinent podem començar a fer les obres i demanar els materials”.

Finalment, també ha parlat de la manca de precipitacions i com això ha afectat els gruixos de neu. El director d’Energia i Transport, Carles Miquel, ha posat en relleu que “les projeccions a llarg termini marquen unes tendències i aquestes duien que les precipitacions poden arribar a mantenir-se, però no sabem si seran sòlides o líquides”.