Segons les dades facilitades pel Govern via demanda d'informació al conseller general del PS Pere Baró, a les quals ha tingut accés Altaveu, entre 2019 i l’any passat, es van oferir fins a 10 formacions diferents. En alguns casos, només es va fer una edició. En altres, s’han anat repetint i, de fet, hi ha previsió d’una nova convocatòria per a aquest 2025. Per exemple, hi ha un curs d’atenció al públic i d’informació turística, d’habilitació d’informador turístic o d’específics adreçats als agents dels diferents serveis de comunicació. També s’han fet propostes puntuals com un curs de creació de pla de comunicació en línia d’una empresa turística (2022) o un d’aplicació de la Intel·ligència Artificial al màrqueting de comunicació i vendes (2024). Per a aquest 2025 hi ha una novetat prevista: una formació de guarda de refugis.
La presència de gent en molts dels cursos ha quedat molt per sota de l’esperat; en alguns casos, tot just s’ha arribat al 30%
Segons les dades del mateix ministeri, al llarg d’aquests cinc anys, un total de 500 persones han pres part en alguna d’aquestes formacions -les dades, tot s’ha de dir, no especifica si, en algun cas, un usuari ha repetit en més d’una formació-. En tot cas, des del Govern s’admet que és pas la dada esperada. Que és baixa. Així, s’accepta que hi ha “un nombre insuficient de participants en els cursos en general” i que “això limita la viabilitat de programar-ne més”.
Repassant les dades de la resposta a la demanda d'informació de Baró, es pot comprovar com el curs que més gent ha tingut al llarg de les seves edicions ha estat el d’atenció al públic i d’informació turística. Ara bé, amb un matís important. En les edicions que es van fer el 2019, es van registrar fins a 87 persones i en les del 2022, només 20. El 2020 es va substituir per un seminari web -la pandèmia així ho aconsellava- i, llavors, de forma telemàtica s’hi van connectar 113 usuaris.
La segona formació amb més gent han estat els cursos d’habilitació d’informador turístic, amb 100 persones. Ara bé, en total, entre 2019 i 2024 s’havien ofert fins a 240 places. Per tant, tot just un 40% del total. Encara més baix va ser el percentatge d’assistència a la formació d’atenció al client que es va impartir el 2022: 57 persones de les 150 disponibles.
Des de Govern s’accepta que hi ha “una manca d’interès en la formació continuada” al sector que, en certa forma, es pot deure a “la dificultat per conciliar la feina i els cursos”. També, però, apunten a una “falta de conscienciació envers els beneficis i les oportunitats laborals que aquestes poden oferir”. Per això, es considera que cal insistir en aquesta aposta i “enfortir les col·laboracions” amb altres entitats, com ara comuns o associacions per poder-les ampliar i, fins i tot, adaptar-les a les necessitats del sector i incorporar-hi tendències emergents en el món del turisme.
Comentaris (6)