El que està clar és que l’absència de la tempesta que se suposava que havia de caure al tomb de l’hora d’inici del concert ha causat encara molta més indignació de la que ja ha generat quan a partir de les 5 de la tarda s’ha anunciat que es cancel·lava l’actuació del DJ, que ni tan sols no s’ha arribat a desplaçar a Andorra. Ho hauria fet en un jet privat. De fet, la no presència de l’artista ha contribuït a generar algunes suspicàcies. Però diverses fonts han garantit que el fet que Guetta no es traslladés a Andorra fins a darrera hora ja estava previst.
Durant tot el dia, durant tot aquest diumenge, hi ha hagut tensió forta al Govern davant l’alerta del Servei de Meteorologia i el fet que Protecció Civil se l’hagi fet seva com tantes altres ocasions abans. El departament que dirigeix Cristian Pons ha elaborat un informe evidenciant que hi havia una molt alta probabilitat que hi hagués una tempesta elèctrica a l’hora del concert -una hora abans, una hora després- i que això suposava un alt risc per les persones. Més quan es preveien uns 10.000 assistents a la sessió del DJ francès establert a Eivissa.
La gestió de tot plegat ha estat altament deficient. De fet, diferents professionals de la física -no andorrans ni implicats en cap projecte de meteorologia andorrà- s’han mostrat estupefactes per la situació. Els mapes indicaven que hi podia haver tempesta aquest dissabte -de fet, durant la primera de les dues jornades del Mountain Music sí que va ploure- però els models no donaven a entendre, excepte per al Servei de Meteorologia d’Andorra, que hi hagués cap risc de res aquest diumenge a la tarda vespre.
Les diferents fonts consultades han assegurat que, en tot cas, la gestió hauria d’haver estat una altra. I veient que hi havia 10.000 persones majoritàriament foranes disposades a traslladar-se a Andorra s’hauria d’haver advertit de la situació dissabte i anar posant el públic en antecedents. El fet que ni hagi plogut, ni hagi llampegat, ni hagi tronat durant tota la tarda porta els experts a dir que no pot ser que una previsió a tan curt termini s’erri. I que hi ha previsions que poden comportar una repercussió i un dany econòmic molt important.
Seria el cas. Però les úniques dues persones que han accedit a donar públicament la cara per justificar la cancel·lació -el tècnic de Protecció Civil Eduard Vergara i el cap visible de la promotora musical Live Nation Brian Cross- no han volgut aclarir què passarà amb les assegurances que es contracten per aquest tipus d’esdeveniments. L’asseguradora ha mostrat el seu acord a la suspensió del concert? Assumeix ella els costos? De quins costos s’està parlant? El catxet de l’artista pot voltar els 800.000 euros. I encara s’haurien d’imputar altres despeses. Ho assumirà la promotora? Ho assumirà Andorra Turisme?
Encara hi ha moltes preguntes sense resposta. Tampoc es pot saber del cert l’impacte turístic negatiu que pot tenir aquesta situació, basada en uns models meteorològics, com a mínim, obsolets en el moment d’adoptar-se la decisió última. Andorra Turisme, amb Betim Budzaku al capdavant, haurien estat collant fins a darrera hora perquè no se suspengués el concert. D’aquí que Budzaku no hagi comparegut a donar cap explicació. Molt probablement, l’hora en què s’ha anunciat la cancel·lació era l’última oportunitat que tenia David Guetta per volar fins a Andorra. A partir de llavors, de l’anunci de la cancel·lació, s’ha començat a gestar una indignació que ha anat a l’alça davant l’absència de la tempesta.
Centenars, milers de persones, fins i tot del país, havien agafat nit d’hotel per poder seguir amb tranquil·litat el concert. I si bé l’entrada es pot rescabalar, les despeses associades per a qualsevol assistent a un esdeveniment com aquest no es poden recuperar de cap manera. I la majoria dels assistents venien de fora -per tant, per començar ja només el viatge- i amb Guetta com a únic esquer. I això pot ‘tocar’ i molt la credibilitat d’Andorra i la seva projecció exterior.
I mentre s’espera l’assumpció de responsabilitats en forma de dimissions o destitucions, hi ha un altre núvol que apareix amb força: ¿té capacitat Andorra per organitzar esdeveniment de gran format a l’exterior? Fa tres anys David Guetta ja va patir de valent per poder fer la seva sessió. Aquella situació, evidentment, de ben segur que també ha pesat en el que ha passat aquest diumenge. Els llamps i trons ressonen de valent. Però no pas al Tarter. Més aviat a l’edifici de l’antiga Radio Andorra, a Prat de la Creu i a Prat del Rull.