Les enquestes impulsades per l’Observatori -òrgan de col·laboració entre la Cambra i el ministeri de Turisme i Comerç- s’han fet en dues onades. La primera, a l’estiu, entre juny i setembre, amb 900 persones. La segona, a la tardor, entre octubre i novembre, amb 400. Totes elles, als principals eixos comercials: la capital i Escaldes, però també la Massana i Sant Julià. I una de les conclusions és que la prioritat dels excursionistes solen ser les compres. De fet, acostuma a ser el principal motiu per venir al país i això fa que la despesa diària mitjana que fan als comerços -aquí no es compta el que es pot gastar en restauració o allotjament- sigui superior a la dels turistes.
L’enquesta també ha copsat la valoració que fan els visitants de diferents aspectes i les notes són relativament positives, com és el cas de la seguretat, amb 9,3 -sobre 10-, l’espai urbà (9,2), la varietat d’oferta (8,5), els preus (7) o l’atenció rebuda (8,5)
Així, pel que fa a les enquestes fetes a la tardor, els visitants d’un sol dia sondejats van assegurar que havien gastat 134,6 euros per dia, mentre que la dels turistes es quedava en 99.9. Aquesta tendència es veia també en els treballs de camp fets al maig (107,3 euros per 79,17) i a l’estiu (106,21 per 64,24).
El ministre de Turisme i Comerç, Jordi Torres, ha posat en relleu que les dades “s’han de contextualitzar”, tot indicant que la despesa mitjana global del turista acaba sent superior. “Es queden dos dies i, per tant, acaba gastant més”, ha apuntat. Per tant, defensa que “sense renunciar al que tenim”, cal que “les campanyes es puguin centrar a tenir més turistes perquè, si mires el que gasten en global, si se suma tot, és més elevat”. Des de la Cambra, el seu president, Josep Maria Mas, ha apuntat que “han de poder conviure els dos tipus de visitants” i ha advocat per “potenciar on podem tenir el creixement sense oblidar què és el que ens dona avui en dia més del 50% de les entrades”.
Un altre aspecte que es va demanar era què es valorava més del destí. En aquest sentit, la millor nota l’obté la seguretat, amb 9,3 -sobre 10- en la darrera onada. En segona posició es troba l’espai urbà, amb un 9,2. Altres punts que superen l’examen són la varietat de l’oferta (8,5), els preus (7) o l’atenció rebuda (8,5). Els impulsors de l’enquesta, però, han admès que, de cara a nous sondejos, es plantegen incorporar altres aspectes com ara la mobilitat o els aparcaments,, en els quals s’admet que la nota pot ser pitjor. Justament, es considera que tenir aquesta informació “pot servir per millorar”.
El treball també ha permès saber, almenys en aquest moment concret, quins són els productes més buscats i aquí es destaca que hi ha una certa diferència en funció de la tipologia i l’origen del visitant. Així, els turistes se centren especialment en perfumeria (61,1%) i el vestit i calçat (51,9%). En canvi, el producte més buscat pels excursionistes és el tabac (52,9%), especialment pels francesos que es queden només al Pas de la Casa. Un detall que també sorprèn és el fet que els productes electrònics, com ara la fotografia o la telefonia, aixequen un interès relativament baix.
“Hi ha productes com ara vestit o calçat que és més complicat adquirir per internet; en canvi, n’hi ha d’altres que són més fàcils de demanar, com ara aquests”, ha apuntat Torres Falcó. En aquest sentit, ha volgut posar en relleu un dels objectius que tenen aquestes enquestes. “L’observatori ens permet posar-nos preguntes, plantejar-nos el perquè i veure què podem fer de cara al futur”, ha comentat.