L’expresident de la Cambra de Comerç i un dels impulsors de l’escola de pilots Andorra Aviation Academy, Miquel Armengol, assegura que no són cap sorpresa ni les desviacions i les cancel·lacions de l’Aeroport. Exposa que dues empreses amb experiència en vols regionals ja van alertar fa anys que a la zona hi havia un problema de vents, un alt risc de boires i un angle d’aterratge superior al que hauria de ser: “Se sabia des d’un inici que no es podria assegurar un vol comercial estable”. Armengol relata que quan ell estava a la Cambra, “havíem estat intentant fer el màxim perquè tirés endavant l’Aeroport de la Seu, i van estar visitant a diverses empreses amb molta experiència en vols regionals per veure si volien operar en el territori”. Les dues, després de mirar-s’ho i fer els informes corresponents “ens van dir que no els interessava perquè no era comercial”, i que hi havia massa risc de rendibilitat perquè “hi havia un problema de vents, un molt alt risc de boires i un angle d’aterratge del 7% quan ha de ser d’un 2,5%”, relata Armengol. Per aquest motiu, les dues empreses es van fer enrere i no van voler progressar.
Així mateix, Armengol apunta que l’avió que aterra a la Seu “no és el més adequat per aquest aeroport”. Tot i això, explica que aquest no és un gran problema, perquè “vola amb un 30% de la capacitat”, i es té en consideració el factor pes del passatger, l’equipatge i el carburant. “L’ideal seria un altre avió que fos més manejable”, afegeix tot detallant que el model seria l’ATR42 que és més petit, però en aquests moments no n’hi ha de disponibles.
D’altra banda, Manel Campos de la companyia MCA AVIATION, assegura que l’Aeroport d’Andorra-La Seu és una infraestructura perfectament funcional tot i que, com en qualsevol altre aeroport, hi ha dies en què les condicions de vol són més complicades. La setmana passada, va ser un d’aquests dies. Segons el testimoni del pilot, tant ell com el seu company van poder aterrar sense problemes, però altres avions que arribaven a l’aeroport es van desviar a Lleida. “Això depèn de cada companyia i de les decisions dels pilots, que avaluen la seguretat en tot moment. El que em va passar a mi potser no va ser el mateix per als altres”, explica el pilot.
En relació amb els riscos pel vent fort i la boira de la zona, el pilot considera que aquests temors són sovint exagerats. El pilot subratlla que la zona té una aerologia complicada, però defensa que “hi ha dies més fàcils i dies més difícils”, i el pilot segons la seva experiència o els procediments de la seva companyia, sap si ha d’aterrar o no, i descarta completament les afirmacions que posen en dubte la viabilitat de l’Aeroport de la Seu: “Dir que l’Aeroport de la Seu no és un lloc operatiu em sembla massa aventurat. Nosaltres sempre hem aterrat”, conclou reafirmant la capacitat operativa de la infraestructura.
D’altra banda, Pere Fiol, president de l'Agrupació Empresarial d'Agències de Viatge de les Balears, ha expressat la seva comprensió davant les desviacions o retards de vols per motius meteorològics o de seguretat aèria. “Que es desvii un vol per un tema meteorològic o de seguretat és comprensible. Evidentment, altera els plans de viatge dels usuaris, però és una situació puntual i de força major, i crec que tothom ho entén”, ha afirmat. Tot i reconèixer el malestar dels clients quan això passa, Fiol ha subratllat que aquestes situacions són excepcionals. En cas de retard, ha recordat que “segons la normativa europea, si supera el temps estimat, els clients tenen dret a compensació i a assistència, així com a ser conduïts a la seva destinació final”. Per Fiol, el problema sorgiria si aquestes desviacions fossin una constant, però, almenys de moment, encara no s’ha arribat a aquest punt.
Comentaris (7)