Els comuns estudien augmentar les places d’aparcament per a caravanes davant la creixent demanda

A l’espera del projecte de llei que prohibirà la pernoctació fora dels espais autoritzats i que obligarà els comuns a crear espais habilitats per aquest fi, les corporacions ja s’estan plantejant ampliar el nombre d’espais disponibles a aquest ús

Imatge d'arxiu d'unes caravanes. BRU NOYA

El Ministeri de Turisme està a punt de finalitzar el nou projecte de llei que regularà el pagament de la taxa turística de les autocaravanes i que prohibirà la pernoctació i l’acampada d’autocaravanes fora dels espais específicament habilitats per a aquest fi. Aquesta iniciativa també obligarà els comuns a crear zones d’estada legal, on els usuaris podran estacionar les seves autocaravanes abonant l’impost corresponent. Davant d’aquesta situació, l’Altaveu ha contactat amb els comuns per conèixer l’estat actual de la situació, així com els projectes i espais disponibles.

Des del comú de Canillo expliquen que la parròquia disposa de quatre càmpings on es poden allotjar molts campistes amb caravanes. Paral·lelament, disposen de l’aparcament Prat del Riu amb tota una zona reservada per autocaravanes on es pot agafar un abonament per l’estada. Així mateix, la normativa de Canillo diu que de les 8 hores a les 20 hores les autocaravanes no poden estar aparcades a les valls i només poden pernoctar amb un càmping.

Pel que fa a la parròquia d’Ordino, la corporació comunal ha reconegut l’interès i la demanda creixent per part dels usuaris. Actualment, disposen de dues zones habilitades per a l’aparcament d’autocaravanes: al Prat de Vilella, que compta amb una zona de buidatge i recàrrega d’aigua amb quatre places d’estacionament rotatiu, i al Prat de Call, on s’estacionen autocaravanes amb contracte mensual. El cònsol menor i conseller de circulació, Eduard Betriu, ha expressat el desig d’ampliar l’oferta d’aparcament per atendre tant els turistes com als residents, destacant l’increment d’aquest tipus de vehicles a la zona.

La parròquia d’Encamp ofereix un parell de places als aparcaments de les Pardines, i Els Cortals,  ambdues disponibles per la pernoctació. Des del comú apunten que també hi ha l’aparcament Bullidor, que disposa de serveis de buidatge i recàrrega d’aigua, i que a Grau Roig, també hi ha una zona on està permesa la pernoctació, però que pertany a l’estació de Grandvalira.

A la Massana, es pot aparcar a totes les zones habilitades, que tenen un horari  limitat de 8 a 23 hores. Fora d’aquest horari, l’estacionament només és permès en càmpings i aparcaments adaptats. El comú disposa de l’aparcament El Tresquer, on es poden llogar tres places.

D’altra banda, el comú de Sant Julià de Lòria ja van enviar la informació i les propostes a l’Executiu per veure com es regularitza. Actualment, la parròquia disposa de vuit places habilitades per a la pernoctació a l’aparcament de les Feixes del Rabató, que tenen serveis com la pressa d’aigua, electricitat i buidatge d’aigües residuals. A més, durant el dia, els usuaris poden estacionar les seves autocaravanes de 8 a 22 hores en diversos aparcaments, com els del Camp Gran, Prat Nou, Feixes del Rabató i Solà.

A Andorra la Vella, la situació és similar, amb prop d’una quinzena de places disponibles a l’aparcament comunal del Parc Central, tot i que l’estacionament fix no està permès. Més enllà d’això, el comú no disposa d’un registre ni d’una regulació.

D'altra banda, a Escaldes-Engordany s’està considerant l’ampliació del nombre de places per a autocaravanes, atesa la creixent demanda. No obstant això, els responsables comunals han assenyalat que la cerca d’espais adequats per a vehicles d’aquestes dimensions presenta certs reptes. La regulació actual permet l’estacionament i la pernoctació durant un màxim de 48 hores a l’aparcament dels Veedors, on hi ha 14 places amb punts de recàrrega elèctrica i serveis de recàrrega d’aigua neta i buidatge. Fins ara, la corporació comunal ha registrat l’entrada de 2.895 autocaravanes aquest any, amb una estada mitjana de 24 hores. 

Etiquetes: