La publicació en qüestió, però, està generant molts dubtes en relació a moltíssims aspectes dels que els darrers dies ha anunciat la Generalitat. Més enllà d’això, fa l’efecte que es permeten tot un seguit d’excepcions per celebrar el Nadal amb una certa normalitat però que a partir del 28 de desembre, és a dir, el següent dilluns, les mesures es podrien tornar a restringir de nou. La diferència d’interpretacions, els dubtes que genera la norma, són tan grans i evidents que aquest matí la número 1 i la número 2 (Imma Solé) de Protecció Civil a Catalunya aquest matí han enviat missatges contradictoris en sengles entrevistes que se’ls han realitzat (al 3/24 televisiu i a l’emissora RAC1).
La publicació formal de les mesures al Diari Oficial de la Generalitat contempla modificacions sensibles respecte del que van donar a entendre els polítics divendres
Ferrer, màxima responsable del departament d’emergències de la Generalitat, ha deixat clar en una entrevista al canal televisiu 3/24 que “algú de Barcelona que tingui una segona residència a Andorra no hi pot anar” perquè la mobilitat entre Andorra i Catalunya queda limitada als residents de l’Alt Urgell en el marc d’una equiparació que inicialment va del 21 de desembre a l’11 de gener. És a dir, a partir d’aquest dilluns, els residents d’Andorra i de l’Alt Urgell es poden moure entre els dos territoris com si fos una única comarca. Però l’equiparació no va més enllà d’això ni tan sols per als grups bombolla.
L’única excepció que opera a tot plegat és la visita de familiars o similars entre el 23 de desembre i el 6 de gener. Entre aquest període, ara per ara sí que es pot entrar i sortir de Catalunya per fer aquestes visites. S’haurà de dur a sobre el document d’autoresponsabilitat que indiqui aquest fet. És clar, també, que el control que es faci de tot plegat és molt complicat. Sense anar més lluny, aquest cap de setmana s’ha pogut passar entre Andorra i Catalunya sense excessius problemes, fins i tot sense operar encara l’assimilació entre territoris.
La directora de Protecció Civil a Catalunya ha deixat clar que s’han d’evitar moviments i interacció social a no ser que sigui per tenir cura de persones que ho necessitin. Isabel Ferrer ha remarcat que no és que estiguem en una situació d’emergència sinó que s’està davant una catàstrofe. Les dades s’estan disparant, per a mal, i en qualsevol moment es poden adoptar decisions restrictives. Alhora, no només és Catalunya. Cal veure quines mesures han adoptat altres comunitats espanyoles. Per exemple, al País Valencià no s’hi pot anar ni tan sols per veure familiars.