Pendents de si hi haurà feina i, sobretot, si països com l’Argentina o Xile permetran que els seus nacionals es desplacin en altres continents -es dóna per fet que si és per qüestions laborals sí que serà tolerat-, un dels plantejaments que la taula de treball va fer aquest dijous, segons que ha pogut saber l’Altaveu, és que els temporers hivernals sud-americans que siguin contractats estiguin condicionats a una data de vinguda al Principat i de retorn al seu lloc d’origen tancada. I amb el corresponent bitllet de vol d’anada i tornada establert i prefixat. Fins i tot assegurant des del Principat els esmentats vols perquè no hi hagi ensurts.
Les estacions, sobretot Grandvalira, hauria remarcat que necessita personal especialitzat i que és millor poder disposar de persones que ja han format part de l’equip que no pas haver de formar personal nou. No obstant això, un altre dels fronts amb què es preveu treballar per assegurar tenir el personal necessari però que no hi hagi risc que quedi blocat al Principat són acords amb regions properes de parla catalana. Es voldria fomentar l’ocupació temporal de persones sense feina al sud de França o a Catalunya, el País Valencià o les Illes Balears, per posar quatre exemples.
La proposta que es faria des del Principat és que el període que les persones en qüestió estiguin treballant a Andorra els serveixi per interrompre la prestació d’atur que eventualment estiguin cobrant als seus llocs d’origen però que només retornar després de l’etapa andorrana puguin tornar a activar sense dilació ni dificultats l’esmentada prestació. Seria una manera d’assegurar-se que el temporer no tingui temptacions de quedar-se al Principat, a no ser que la situació econòmica hagi canviat molt.
Sense russos ni britànics
Un dels grans reptes del grup és trobar fórmules per reforçar Andorra com a destinació atractiva no només per al turisme de proximitat sinó també per a grups internacionals. D’aquí els esforços en matèria de seguretat. La proposta de fer proves per assegurar que el turista està net de Covid. El repte és majúscul. En la reunió d’aquest dijous es va donar pràcticament per fet que aquest hivern no es podrà comptar ni amb el mercat rus ni amb el britànic.
Una de les feines que es fan des d’Afers Exteriors és intentar fer canviar la imatge que Andorra té ‘molts positius’ per la de ‘controlem molt la malaltia’
Rússia i el Regne Unit són dos dels països que davant la crisi del coronavirus més s’han tancat en ells mateixos. D’aquí que es vegi molt complicat que es permeti als seus ciutadans viatjar a segons quins destins. Més encara al Principat, que moltes autoritats el posen en el grup d’estats o territoris de categoria vermella per l’elevat número de positius. Aquesta és una de les feines que es fan des d’Exteriors: intentar fer canviar la imatge dels ‘molts positius’ per la de ‘controlem molt la malaltia’.
Sia com vulgui, la reculada que experimentarà el turisme britànic i rus, que dijous va quedar clar que es dóna per feta des de tots els sectors socioeconòmics que participen en la taula de treball, pot comportar greus dificultats en alguns sectors concrets del país. Sectors entès com a indrets, localitats o empreses. Hi haurà botigues de lloguer de material d’esquí essencialment destinades als russos que segurament ja no obriran. A nivell de les estacions, no es preveu que alguna pugui tancar tot un sector concret, però sí que és possible que es deixin pistes -moltes o poques caldrà veure-ho- inhabilitades.