La connexió aèria amb Mallorca impossibilita per ara incrementar freqüències amb Madrid

(AMB VÍDEO) Aquest matí ha arribat el primer vol procedent de Palma en el marc d’una prova pilot de tres mesos que el Govern espera que pugui tenir continuïtat encara que no es vol precipitar: “Estem molt satisfets però cal anar pas a pas”

A

Alba Baró / Toni Solanelles

Comentaris

https://youtu.be/yiMTKxkIUhs

La connexió aèria amb Palma de Mallorca que des d’avui opera entre l’aeroport de son Sant Joan i el de la Seu, promogut i finançat pel Govern d’Andorra, deixa al calaix, impossibilita almenys per ara, que s’incrementin les freqüències amb Madrid. Així ho ha reconegut el ministre de Turisme, Jordi Torres, després de l’arribada del primer vol procedent de la capital balear i després que el mateix avió d’Air Nostrum que havia portat una quarantena de persones a la capital de l’Alt Urgell s’enlairés amb una vintena de passatgers novament cap a Palma.

“Per noliejar una freqüència més (cap a Madrid) hi ha d’haver una disponibilitat pressupostària”, ha explicat Torres, i havent optat per la connexió amb Palma, que de moment és una prova pilot de tres mesos, “no està previst fer una altra freqüència diària” amb la capital espanyola, ha assegurat el ministre, que ha presidit l’arribada del vol de Palma al costat de la consellera de Territori de la Generalitat, curiosament nascuda a la Seu, Ester Capella. A l’acte també hi ha hagut el president i conseller delegat d’Aeroports de Catalunya, Daniel Albalate, l’alcalde de la Seu, el socialista Joan Barrera, la presidenta del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, Josefina Lladós, o la delegada del govern català a Andorra, Anna Vives.

En canvi, i de forma sorprenent, no hi hagut cap representant, i menys encara de cert nivell institucional, ni de Mallorca ni de les Balears. I tampoc d’Air Nostrum, la companyia que opera els vols tant que enllacen la Seu i Madrid com la Seu i Palma. Jordi Torres, però, ha tret ferro a aquesta qüestió assegurant que “per qüestions d’agenda no hi han pogut ser” però que, suposadament, les autoritats balears haurien mostrat “gran satisfacció a col·laborar”.

ARRIBADA ABANS DEL PREVIST

El vol ha arribat amb puntualitat britànica, suïssa o, en aquest cas, mallorquina, perquè ha estat abans d’hora. La de Palma és la segona connexió que promou el Govern del Principat amb destinacions, en aquest cas, espanyoles. Després de l’operativa que fa dos anys que s’està duent a terme entre la Seu i Madrid, “amb bona acceptació” com ha remarcat Torres, ara es posa en marxa aquest vol de cap de setmana fins a la capital balear.

A les 9.59 hores del matí ha arribat a l’aeròdrom de Montferrer, un quart d’hora abans del previst, un aparell noliejat per Air Nostrum, la companyia que s’ha adjudicat l’enllaç, amb una quarantena de persones. El vol d’anada cap a Mallorca l’han fet una vintena de persones. Entre les quals una parella que viu al Principat però ell és mallorquí i aniran a passar el cap de setmana al seu lloc d’origen i una família mallorquina que s’ha estat uns dies a Andorra i ha aprofitat aquesta nova connexió per tornar a casa. Malgrat la boira, que feia témer alguns no poder enlairar-se, curiosament en aquesta ocasió no hi ha hagut cap problema.

Com han recordat tant el ministre andorrà com el president d’Aeroports de Catalunya, la incorporació del vol instrumental, és a dir, les millores tècniques que s’han anat fent a l’aeròdrom urgellenc han estat clau perquè en un dia de boira com aquest divendres l’avió hagi pogut aterrar sense incidències a les instal·lacions d’Andorra la Seu. El que tampoc hi ha hagut, com sí que hi va ser en el cas del vol a Madrid, ha estat el bateig inaugural, el que ha fet més ensopit l’acte. La satisfacció entre els presents, no obstant això, era evident. De moment, la ruta està limitada a un màxim de 50 passatgers per vol -encara que es tracta d’ATRs72 els que fan la ruta- i la durada del trajecte és d’uns 45 minuts, com ha explicat Torres.

PROVA PILOT, AEROPORT ESTRATÈGIC

El titular de Turisme del Govern d’Andorra ha mostrat el seu agraïment a les autoritats de Catalunya i als responsables aeronàutics per les millores que s’han fet a l’aeroport de la Seu, que la consellera de Territori catalana ha remarcat, ha posat “l’accent en què és l’aeroport del Pirineu”. Capella ha ressaltat que hi ha la voluntat de posar al centre de les polítiques públiques l’Alt Pirineu i en aquest sentit l’aeroport “és estratègic” i el fet que vagi de bracet d’Andorra també.

Per a la consellera de la Generalitat més enllà dels aspectes socials o comercials i econòmics que suposa que el territori pirinenc disposi d’un aeroport, l’aeròdrom de la Seu també té “una funció molt clara en relació amb el sistema d’emergències” tant sanitàries com de l’operativa de bombers, ha remarcat, podent tenir un punt des d’on combatre eventuals incendis o les plagues que afecten els boscos més sovint del que caldria.

Capella ha fet “una valoració positiva” de les millores que s’han anat fent a l’aeroport Andorra-la Seu igual com Jordi Torres ha destacat les sinergies entre administracions. Com també hi hauria de ser amb les balears perquè, i anant més a la qüestió del vol a Palma, “és un ‘win-win’ per als dos territoris” ja que ara els mallorquins poden acostar-se a Andorra a esquiar i si la prova pilot reeixeix a l’estiu seran els residents al Principat els qui vulguin una destinació de platja.

El ministre de Turisme, òbviament, ha ressaltat que “l’objectiu es poder prorrogar” el vol a Palma més enllà de la prova pilot de tres mesos. Però no ha volgut especular gaire més ni anticipar-se a segons què. “Pas a pas i cada cosa al seu temps”, ha indicat Torres tot recordant que aquest divendres tot just arrencava el primer vol de la prova. El titular de Turisme també ha ressaltat “la molt bona acceptació” dels vols a Madrid i en aquesta ocasió, recordant que fa dos anys que estan en marxa, ha tret ferro a les cancel·lacions o desviacions i ha recordat que es compleix un 96% de l’operativa, amb la qual cosa no hi ha cap mena de marge per penalitzar Air Nostrum.

Consolidar rutes, ha indicat Jordi Torres, “ens ajuda a consolidar l’aeroport i el territori”. Alhora, ha recordat el ministre, s’ha reforçat el transport públic entre l’Estació nacional d’autobusos i l’aeroport i, a més a més, s’ha fet de caràcter totalment gratuït per incitar l’interès, si escau, d’utilitzar l’aeròdrom situat al municipi de Montferrer-Castellbò.

Comentaris (6)

Trending