El cap de Govern, Xavier Espot, i els ministres de Turisme, Territori i Cultura i Esports, Jordi Torres, Víctor Filloy, i Sílvia Riva, respectivament, han visitat aquesta tarda l’edifici per comprovar l’estat de la reforma. La idea és que la rehabilitació es pugui inaugurar el mes d’abril i el trasllat de les dependències administratives acabi sent una realitat durant l’estiu. Prèviament, també es vol fer alguna jornada de portes obertes per a la ciutadania.
I és que es vol que els andorrans puguin contemplar el resultat final d’un treball d’anys i anys. L’edifici, com ha recordat Espot, es va recuperar per l’Estat fruit del conveni amb Espanya signat l’any 2009. Aquest establia que s’havia de destinar a usos públics o culturals, però en cap cas amb ànim de lucra. Amb l’elecció definitiva es ve a complir aquest compromís. Per un costat, hi haurà les dependències del ministeri i de la societat pública, en total entre 45 i 50 persones que es traslladaran a treballar a l’immoble encampadà. Per l’altre, un espai per “posar en valor la història” de les ràdios el Principat. No serà, ha apuntat Riva, un museu típic però sí un espai que es podrà visitar sota demanda o acollir actes.
En total, 2.000 metres quadrats que han viscut una profunda reforma i rehabilitació, com ha explicat l’arquitecte, Enric Dilme. Respectant, això sí, el projecte original del francès Robert Trilhe: una barreja d’elements andorrans com la Casa de la Vall o una casa pairal amb catalans, com ara una tradicional Masia. Molts dels elements que es van emprar per la radiodifusió estaran ben visibles a les dependències, començant per l’antic emissor, que a la tardor ha d’estar restaurant.
“S’ha fet una excel·lent feina de rehabilitació a la vegada que s’ha destacar el valor que té com a edifici”, ha volgut destacar Espot, tot assegurant que “estem contents; són diners ben invertits”. En total, segons ha desgranat Filloy, 5,2 milions, al llarg de dues fases d’obres, una més d’estructura i una més interior, sumat a un imprevist: la descontaminació per amiant. Tot iniciat el 2014 i ja encarant la recta final. A l’abril es vol fer la inauguració i posteriorment començar el trasllat dels treballadors de turisme.
I per què aquest àmbit? “Per la simbologia de posar aquí tot el que representa el turisme per al nostre país”, ha explicat Torres. A banda, Espot ha deixat clar que en cap cas això vol dir una fusió entre ministeri i la societat pública, però sí una clara aposta per “establir sinergies”. Més enllà, hi haurà un estalvi en els lloguers que es paguen actualment: uns 78.000 euros anuals.
Espot també ha admès que el trasllat pot suposar una complicació per al personal afectat, però s’ha mostrat convençut que acabarà sent positiu. En aquest sentit, ha indicat que la ubicació no es pot dir que no sigui “cèntrica” i ha recordat casos anteriors com el del ministeri d’Educació i el de Cultura i Esports. “Han acabat funcionament molt bé, també per a la parròquia que els ha rebut”, ha comentat.