“Una vegada més, hem sabut trobar un fil conductor molt interessant per explicar la història del nostre país i destacar els nostres actius culturals i naturals que ens converteixen en un país eminentment turístic, ja que atraiem milions de visitants”, ha iniciat el ministre de Turisme i Comerç, Jordi Torres, destacant, sobretot, “la història d’on venim” que es podria explicar perfectament amb el mateix escenari de Casa Rull, una antiga casa pairal del segle XVII, i fent èmfasi en el fet que “hem de cuidar el nostre entorn perquè més de 90% del territori és natura”.
Aquest any, la col·laboració entre Andorra Turisme i National Geographic, que és propietat de Disney, es traduirà en un seguit de reportatges i documentals que explicaran tres històries úniques amb un fil conductor que les enllaçarà i on s’involucrarà a diversos personatges del país. El fotògraf i productor de continguts, Javier Corso, ha explicat que el primer relat tindrà en compte la Vall de Madriu, que “s’ha preservat pràcticament verge en molts sentits”. Allà es vol destacar el paper de la transhumància, amb un pastor com a protagonista, a qui s’acompanyarà a través de les diferents estacions de l’any per retratar aquesta relació entre l’ésser humà i la natura.
La segona història tractarà sobre els fallaires i els canvis que ha experimentat aquesta tradició amb el pas dels anys, amb les famílies com a principal font d’informació. A la peça audiovisual s’hi tractarà el context històric en el qual s’han enquadrat els fallaires, el moment en què es perd la tradició, la posterior recuperació... Però sobretot el sentiment de comunitat i unió amb les altres parròquies, simbolitzant-ho amb “una flama que passa a les noves generacions”, ha detallat Corso, que aquests dies es troba per Andorra recollint tota mena de material.
Per acabar, l’audiovisual relacionarà també la vall d’Ordino, que segons Corso “és molt especial, ja que és reserva de la biosfera”. Un compromís que és totalment voluntari -la gent signa per continuar-hi formant part- i que ha cridat l’atenció del productor. “No és que la gent visqui de forma diferent ser reserva de la biosfera, és que la gent ja vivia així”, ha remarcat Corso, destacant que “això ens demostra que les coses es poden fer de forma diferent”.
D’aquestes històries, es farà primer una peça audiovisual en format ‘teaser’ de les que anirà adreçat a la campanya a l’estat espanyol. Seran tres curtmetratges de 10 minuts amb fotografies que acompanyaran el relat, i finalment la idea de National Geographic és generar un migmetratge que pugui ser projectat a les sales de cinema. Es preveu que el projecte acabi de documentar-se durant aquest 2024 perquè es pugui estrenar oficialment al Principat a principis de l’any vinent.