Les agències de viatge, afectades per l’augment de preus dels carburants

Des de les empreses amb les quals es treballa per transportar turistes fins al país s’ha avisat que la pujada afectarà directament a l’import dels trajectes

Una de les agències de viatges del país. ARXIU

Les agències de viatge sembla que no poden acabar d’alçar el cap. Quan semblava que es començava a recuperar d’una pandèmia que les havia deixat molt tocades, s’han vist amb l’augment dels preus dels carburants. Des dels col·laboradors amb els quals treballen se’ls ha comunicat que és impossible continuar els trajectes sense apujar l’import. Així, les tarifes que es tenien pactades no es poden mantenir, són insostenibles per a les empreses externes. Ara, es busca la millor solució perquè l’impacte, dins del que és inevitable, sigui mínim.

“Les empreses transportistes ens diuen que no ens poden respectar els pactes que teníem firmats anteriorment”, indica el president de l’Associació d’Agències de Viatges d’Andorra, Jaume Escoda. Aquest és el darrer problema amb el qual s’ha trobat el sector. En moltes ocasions, per tal de poder portar els turistes al país, ja sigui des de l’aeroport, des d’estacions de tren o, fins i tot, des dels seus destins, es fa mitjançant autobús. Però ara, amb l’encariment dels darrers dies del gasoil, asseguren que no poden assumir la despesa extra que això suposa, i els afectats directament són les agències.

La solució acabarà afectant algú. Ja sigui al sector, o al consumidor final. Però algú s’haurà de fer càrrec d’aquesta despesa extra que suposa l’augment dels preus del gasoil, i que no sembla que vagi a anar en retrocés els pròxims dies. Per tant, Escoda assegura que s’està parlant amb les empreses per tal d’arribar a una conclusió que pugui ser mitjanament favorable per tothom. “O assumirem nosaltres el cost, o ho haurà de fer el turista”, assenyala.

“L’impacte que tindrà és impossible que sigui zero”, afirma Escoda, “la nota que ens han enviat és que és bastant greu, i quan sembla que sortim d’una cosa, entrem en una altra”

Aquesta darrera solució, però, pot tenir una repercussió encara major. Si al turista se li augmenta el preu del viatge, és possible que no vulgui venir. Per tant, la cancel·lació està gairebé assegurada. Les reunions entre agències i empreses transportistes han estat i estaran contínues fins que s’arribi a un acord que pugui satisfer, dintre de la situació. “L’impacte que tindrà és impossible que sigui zero”, afirma Escoda, “la nota que ens han enviat és que és bastant greu, i quan sembla que sortim d’una cosa, entrem en una altra”.

De fet, els preus amb els quals es treballava actualment ja eren molt ajustats. El que es buscava era tractar de recuperar, una mica, el que s’havia perdut els últims mesos. Gairebé els últims dos anys. Però ara aquesta compensació torna a esfumar-se. “El preu del gasoil o ens encarirà el preu, o ens farà baixar el marge brut, d’una manera o una altra ens repercutirà i haurem de negociar tot el que ja està tancat”, explica Escoda.

La preocupació aquests dies, a més, ve per partida doble. La vaga de transportistes que es cou a Espanya, que podria arribar a incloure talls a carreteres si es porta a terme, arriba abans del pont de Sant Josep. Per a les agències són unes dates on tenen molta demanda per part del mercat valencià, “i no sabem si podran aplegar al país”. Aquesta problemàtica, un cop més, ve donada per l’encariment dels combustibles. 

Sense acabar de recuperar al turista del nord d’Europa

El turista rus i ucraïnès no és un dels més destacats a les agències. Però algunes d’elles els treballen. Sí que han estat, sobretot abans de la pandèmia, una de les claus per als hotels. La seva absència durant aquest hivern ha estat pronunciada, i era un mercat que s’esperava poder recuperar de cara a l’any vinent.

Ara, amb l’esclat del conflicte bèl·lic entre ambdós països, tot torna a quedar una mica en l’aire. Des de les agències, asseguren que “aquest any hi ha hagut una davallada important, i els que van venir va ser al gener”. Però ara, finals de temporada, cap ni un. I amb algunes cancel·lacions de darrera hora. A alguns hotels, com l’Hermitage de Soldeu, aquest any amb turistes russos han treballat poc. Per les mesures sanitàries els ha resultat quasi impossible arribar a Andorra. Però el poc mercat ucraïnès que havien aconseguit recuperar, s’ha tornat a perdre. “Tenen coses més importants en les quals pensar que venir a l’hotel”, asseguren.

Etiquetes: