El TC força l’asseguradora del tractor en què es va accidentar Genís Besolí a pagar la indemnització

La companyia defensava que la pòlissa no cobria accidents laborals i que el contracte fixava que com a màxim un rescabalament de 12.000 euros, arguments que el Constitucional no accepta

L'advocada parlant ambs de la vista amb Genís Besolí i el seu pare.
L'advocada parlant ambs de la vista amb Genís Besolí i el seu pare. G. P.

La companyia d’assegurances amb qui s’havia contractat la pòlissa del tractor en el qual el jove lauredià Genís Besolí va patir un greu accident a l’hípica massanenca on treballava haurà de fer front a la indemnització, propera als 880.000 euros, dictaminada per la Justícia ordinària. L’empresa havia recorregut al Constitucional tot defensant que s’havien vulnerat els seus drets, ja que al·legava que el contracte no cobria pas un sinistre laboral ni, tampoc, un rescabalament tan elevat. L’alt tribunal, però, ha desestimat les seves pretensions i, de fet, ni tan sols ha admès a tràmit el recurs d’empara presentat. 

Cal recordar que tant Corts com el Superior van considerar que el responsable de l’hípica havia comès un delicte de lesions per imprudència en haver incomplert diferents aspectes de la Llei de seguretat i salut en el treball, situació que, a l’entendre de totes dues instàncies, va acabar sent causa directa del bolcament del tractor i de les gravíssimes lesions sofertes pel jove. Besolí va perdre tota mobilitat del cos de cintura cap a baix. A banda de la pena pròpiament dita (3 mesos de presó condicionals i una inhabilitació per exercir com a responsable d’una hípica durant mig any), els tribunals van fixar una indemnització propera als 880.000 euros. 

En el procés també va ser condemnada l’asseguradora del tractor. Si el processat -com és de preveure- no pot fer front a aquest rescabalament, l’empresa hauria de respondre solidàriament. I és això el que ha intentat evitar amb un recurs d’empara presentat davant el TC. Al·legava que s’havia vulnerat el seu dret a obtenir una decisió fonamentada en dret tot indicant que les resolucions no havien motivat de forma raonada perquè no s’acceptaven les seves demandes: entenien que la pòlissa només cobria accidents de trànsit i no pas laboral i que com a màxim, en cas de provocar la mort o invalidesa, l’empresa només s’havia de fer càrrec d’un màxim de 12.000 euros.

L'advocada parlant ambs de la vista amb Genís Besolí i el seu pare.

Relacionat

Confirmada la indemnització de 888.000 euros per a Besolí per l’accident que el va deixar paraplègic

El TC, però, ha tallat de soca-rel aquestes pretensions. Ni tan sols ha acceptat el recurs. En primer lloc, considera que les sentències tan de primera com de segona instància són correctes. El seu argumentari, remarquen els magistrats, no es pot considerar “il·lògic, irracional, absurd o arbitrari”. Entre altres coses pel fet que a les condicions particulars del contracte s’especificava que el conductor quedava inclòs i així ho havien aplicat les resolucions. 

La defensa de la companyia també recriminava que en les sentències s’hagués fet referència a jurisprudència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea i del Tribunal de Cassació francès per refermar alguns dels arguments. El TC entén que aquestes només apareixen “incidentalment per donar suport al gruix de l’eix argumentari emprat per la Sala Penal”. 

Així doncs, el recurs d’empara queda refusat. Això suposa que, efectivament, la companyia d’assegurances haurà d’assumir la indemnització a pagar al jove lauredià.

Comentaris (1)

Trending