Tot es remunta al passat juliol. Segons l’ordenança penal celebrada llavors, la dona hauria aprofitat el fet que s’encarregava de cuidar al seu domicili un home amb seriosos problemes de mobilitat per pispar el rellotge, de la marca Rollex i valorat en 14.000 euros. Una part de l’aparell, de la corretja més concretament, la van vendre a una botiga de la Seu d’Urgell dedicada a la compra i venda d’or. Per això, quan la policia va actuar, els va detenir a tots dos, una com a autora material dels fets i l’altre com a còmplice.
La dona va acceptar la pena imposada en un judici ràpid. 15 mesos ferms de presó per un delicte de furt per valor superior a 6.000 euros i amb la víctima sent una persona especialment vulnerable. D’aquests, però, el pacte era que només hauria de complir-ne cinc al país -fins al desembre-. La resta se li commutarien per l’expulsió. Pel que fa al seu home, se li va imposar una ordre de foragitament. I, per tant, no pot entrar al Principat.
Lògicament, això suposa que tampoc pot anar a la Comella a visitar la seva parella. Un cop constatada aquesta situació, la seva defensa va sol·licitar que, ni que sigui únicament per aquest motiu, l’home pugui entrar al país. Principalment, perquè era qui havia de portar els dos fills que té la parella. La petició, però, va ser denegada pel batlle, amb un afegit: tampoc admetia que els infants anessin acompanyats d’altres familiars. Al·legava, segons les fonts consultades, que hi havia “un interès superior dels menors” per no permetre aquestes trobades.
Davant d’aquesta decisió, la defensa va presentar un recurs al Superior. Aquest n’ha donat una de freda i una de calenta. Per un costat, ha refusat la petició d’aixecar temporalment l’expulsió de l’home. En canvi, ha declarat la nul·litat parcial de l’aute de primera instància pel que fa a les visites dels menors. En la resolució, es deixa clar que el batlle es va excedir, ja que “no té competències per decidir sobre el règim de visita dels fills”. Per tant, autoritza la visita dels nens, això sí, demanant un tràmit que, normalment, no es fa: sol·licitar-la de forma formal per escrit al mateix centre penitenciari.
Aquesta fórmula l’haurà de fer servir la dona, com a mínim fins a finals de desembre -inicialment, perquè la defensa ha presentat ara una petició perquè se la deixi ja en llibertat condicional-. Si aquesta es refuda, fins llavors, haurà de romandre a la Comella. Al Superior la dona havia demanat també commutar aquest temps per l’expulsió, però s’ha denegat. En la sentència es posa en relleu que en la pena inicial ja hi ha un termini que queda reduït a canvi d’un foragitament.
Comentaris (1)