L’accident va tenir lloc el 10 de juliol del 2020. La víctima havia deixat estacionat el seu vehicle al cantó dret de la carretera, segons es puja, perquè anava a buscar el seu fill, que llavors participava en un campus esportiu que es feia, entre altres llocs, a l’hotel Panorama. Quan va travessar la via, en sentit ascendent circulava la furgoneta que conduïa el processat. Malgrat que la va intentar esquivar i frenar -i això ho han posat en relleu els policies que han declarat a la vista, tot entenen que “circulava atent”-, no va poder evitar el duríssim impacte amb el cantó dret del vehicle.
Un dels policies que va intervenir ha posat en relleu que l’home circulava a 57 quilòmetres per hora, per tant, menys del màxim permès, i que “estava atent”, ja que va reaccionar, sense poder evitar la topada, més ràpid del que seria habitual
El cop va ser fortíssim. De fet, la dona, com ha explicat a la vista, no recorda res de res. Les ferides que van patir van ser molt greus. Al cap, a les costelles i al braç. Tant que, durant uns dies, va quedar en coma i va necessitar ser traslladada a l’hospital de Sant Pau, a Barcelona. El sinistre li ha canviat, això no es pot negar, la vida. Ja no pot treballar i ha de percebre una pensió per part de la CASS, a banda de patir seqüeles ja no només físiques sinó també psicològiques.
El judici ha de servir per dirimir si la causa de l’accident -o almenys ni que sigui en part- havia estat alguna conducta incorrecta per part del conductor. És a dir, si és responsable d’un delicte de lesions per imprudència. En aquest sentit, s’han de tenir en compte les explicacions donades per un dels policies que hi va intervenir aquell dia, tot posant en relleu que van poder veure el sinistre gràcies a les càmeres de seguretat de l’hotel -a la vista també s’han posat-.
I, per un costat, l’agent ha posat en relleu que la dona va aparcar al costat dret de la via -lloc on no estava permès malgrat que era habitual-, es va posar davant del seu cotxe i va sortir per travessar la via. En aquest sentit, ha indicat que el pas d’un “Mini més alt de l’habitual potser no la va deixar veure que venia al darrere”. I el que venia era la furgoneta de l’acusat. Ho feia, segons la informació policia, a 57 quilòmetres per hora. Per tant, dins del marge de velocitat permès en aquell tram.
L’agent també ha explicat que, per les imatges, el processat “estava atent a la conducció”, fet que demostra que reaccionés, fins i tot, amb més rapidesa del que seria normal i intentés fes “una maniobra evasiva” per no colpejar la dona. “No podia anar distret”, ha assegurat.
Les afirmacions de l’agent han estat claus perquè la fiscalia mantingués la postura inicial en el procediment: a l’entendre del ministeri públic, el conductor no va cometre cap delicte. Així, s’ha remarcat que la víctima “apareix per sorpresa” i que no es pot imputar res del succeït ni a una velocitat indeguda ni a una falta d’atenció. “No hi ha cap element que pugui demostrar que hi ha hagut una mancança de qualsevol obligació a l’hora de conduir”, ha indicat, tot justificant d’aquesta forma la decisió de demanar-ne l’absolució.
En canvi, l’advocada de l’acusació particular, amb el suport de la lletrada de la CASS, han aportat una altra visió. Per a ells sí que hi havia hagut imprudència. No pas a l’hora de conduir a una velocitat no permesa; però sí per una “manca de previsió”. Segons ha argumentat, “hauria d’haver previst que hi havia gent a la zona; no era pas imprevisible”.
Per això, sí que ha reclamat una condemna per un delicte de lesions per imprudència. Tot i que la pena principal demanada és de dos mesos d’arrest nocturn i de dotze de retirada del permís, la part clau és la indemnització. Entre els diferents conceptes, gairebé 70.000 euros. A aquests s’haurien de sumar, en cas de condemna, els diners reclamats per la CASS per les despeses mèdiques de la dona: 228.000 euros.
Una petició que, per a la defensa, està totalment fora de lloc. En les seves conclusions, l’advocada del processat ha estat clara i contundent: “L’única causa de l’accident és la conducta imprudent de la dona”. I, davant aquesta, s’ha demanat “com es podia anticipar el meu client”, tot recordant que el Codi de Circulació “ja ens diu que resta prohibit per a qualsevol usuari de la via posar-se en una situació de risc”. Lògicament, ha demanat que l’home sigui absolt de qualsevol càrrec.