El Tribunal de Corts ha donat a conèixer aquest dimecres la sentència del cas. La resolució estableix que, efectivament, hi va haver mala praxi per part del propietari de l’hípica massanenca on, l’abril del 2017 va tenir lloc el gravíssim accident que va deixar paraplègic el jove, fill de l’exconseller de Finances lauredià i empresari Joan Besolí, just setmanes abans que aquest entrés a presó a Espanya per ordre de l’Audiencia Nacional. I, per això, es considera que el gerent de l’establiment eqüestre va cometre un delicte de lesions per imprudència.
L’accident, cal recordar, va tenir lloc quan el noi, que feia uns mesos que treballava a la instal·lació, estava traslladant amb un tractor diverses bales de palla. El vehicle, que no duia l’arc antibolcatge posat, va ser arrossegat pel pes d’una d’elles i es va capgirar. Besolí va patir gravíssimes ferires. La principal, a la medul·la espinal. Setmanes després els metges van acabar confirmant el pitjor dels escenaris: la lesió era irreversible i quedaria en cadira de rodes per tota la seva vida. Un cop duríssim per a una família que, ja llavors, tenia al pare ingressat a Soto del Real arran d’una investigació per presumpte blanqueig que va acabar en absolució.
Durant la vista, segons el Tribunal de Corts, van quedar acreditades tota una sèrie de situacions en les quals el propietari de l’hípica no va tenir prou cura per protegir el seu empleat. Així, la víctima del sinistre mai havia treballat a soles amb el tractor ni havia fet la pertinent formació en riscos laborals. A banda, com s’ha dit, el tractor no tenia activat l’arc antibolcatge. Prou elements per acabar considerant que el sinistre era conseqüència directa de diferents imprudències, de caràcter greu, per part del propietari de la instal·lació, ara considerat culpable.
La condemna per aquest fet provoca, per un costat, una pena de tres mesos de presó condicionals. A banda, Corts inhabilita l’empresari durant sis mesos, temps en el qual no podrà fer de gerent de l’establiment. Ni d’aquest ni de cap altre. I, sobretot, implica que haurà d’indemnitzar Besolí. La xifra finalment concedida és de prop de 888.000 euros, als quals també caldrà sumar el cost d’adaptar el cotxe del lauredià i els honoraris de la seva advocada en tot el procediment. A banda, un punt clau és que la resolució també estipula que l’asseguradora de l’hípica queda com a responsable subsidiària. Per tant, si el condemnat no pot pagar, ho haurà de fer la companyia.
La xifra, però, queda lluny de les pretensions que, ara fa unes setmanes, la família Besolí va posar sobre la taula en el judici. Es volia una quantitat molt superior. De fins a 2,6 milions.
Aquesta quantitat es va justificar explicant al llarg del judici com l’accident havia suposat un fortíssim sotrac en la vida ja no només del jove sinó de tota la seva família. Primer, un llarg tractament de recuperació i rehabilitació a l’institut Guttmann, especialitzat en aquesta mena de patologies. Aquest fet va fer que s’hagués de llogar un pis a Badalona. Ja, posteriorment, també es van posar sobre la taula altres despeses mèdiques vinculades, segons l’acusació particular, a les seqüeles de l’accident.