L’Estat es quedarà tres milions de dòlars d’un empresari americà condemnat per blanqueig

El Superior confirma la sentència de Corts a Scott Sayler, que havia estat conegut al seu país com el ‘Rei del Tomàquet’, i referma que els diners que tenia a Crèdit Andorrà provenia de xantatges i suborns

Scott Sayler, a l'esquerra, entrant a la cort federal de Sacremento l'any 2013.
Scott Sayler, a l'esquerra, entrant a la cort federal de Sacremento l'any 2013.

El Superior ha confirmat la condemna a l’empresari nord-americà Scott Sayler, qui fou un dels homes claus de la indústria de l’alimentació als Estats Units -se’l va arribar a conèixer com el ‘Rei del Tomàquet’. Tal com ja havia fet Corts, se’l considera culpable de blanqueig. Així, es referma la convicció que els diners que els diners que tenia a Crèdit Andorrà provenien de les activitats il·lícites per les quals va ser condemnat al seu país i es manté la pena de tres anys de presó i la multa de 2,5 milions. I, sobretot, que l’Estat es quedarà els tres milions de dòlars del compte.

Sayler va ser un empresari d’èxit als Estats Units durant molts anys. Va fundar i va dirigir del grup SK Foods, que durant bona part dels anys noranta i la primera dècada del segle XX va liderar el sector de l’alimentació. Segons la justícia americana, però, ho va fer amb pràctiques il·legals. Amb suborns i extorsions que li permetien fixar els preus del tomàquet processat.

Una imatge de la façana principal de la Seu de la Justícia.

Relacionat

Jutgen per blanqueig l’empresari que fou peça clau de l’alimentació als Estats Units

El 2009 es va iniciar la investigació que va acabar amb la seva condemna, via acord de culpabilitat. Va acceptar els càrrecs i, a canvi, la pena va ser menor. Set anys dels quals va complir-ne tres. Al llarg de les indagacions, les autoritats americanes van localitzar els diners que l’empresari tenia a Andorra. Més concretament, a un compte a Crèdit Andorrà. Tres milions de dòlars, bloquejats des del 2010. També hauria intentat comprar un habitatge, amb una transferència de 47.500 euros com a paga i senyal.

La Justícia andorrana va iniciar llavors un procés penal, ja que entenia que aquests fons provenien directament dels delictes pels quals havia estat processat a Estats Units. El procediment va arribar a judici al Tribunal de Corts el febrer, que ja va emetre una primera condemna: tres anys condicionals i una multa de 2,5 milions d’euros.

Una imatge de la Seu de la Justícia.

Relacionat

Condemnat per blanqueig el ‘rei del tomàquet’

L’home va recórrer davant el Superior que, però, ara referma la sentència de primera instància. Entén que el delicte de blanqueig està plenament demostrat, tot recordant la condemna als Estats Units i l’intent de compra d’un habitatge. Amb aquest darrer fet, indica la resolució, es produeixen “actes d’ocultació i transformació del producte o benefici de l’activitat criminal”.

Sobre l’explicació donada pel processat de l’origen dels diners, el Superior la considera “inversemblant”. L’acusat defensava que provenien de xecs emesos pel tresor americà en concepte de retorn d’impostos.

Per això, els magistrats entenen que la sentència del Tribunal de Corts és correcta i la refermen. D’aquesta forma, es manté la pena. I, a més, es confirma un altre punt important: el comís a favor de l’Estat de tots els diners bloquejats a Crèdit Andorrà.

Comentaris (6)

Trending