Els propietaris dels comptes en qüestió eren un matrimoni i l’home s’havia dedicat, segons les diferents sentències dels tribunals del país veí, al tràfic de drogues. I a la vegada a moure els diners aconseguits amb aquesta activitat il·licita per blanquejar-los. L’Audiència provincial de Barcelona el va condemnar també per aquest segon delicte, decisió refermada també pel Suprem.
I pas dels diners els havia portat a Andorra. Tenia diversos productes contractats a Andbank, com ara una cartera d’inversió i un fons. En tota, més de 248.000 euros. Aquests van ser bloquejats seguint un aute de l’Audiència Provincial de Barcelona del maig del 2017. Posteriorment, en el seguiment del cas, es va acabar dictant sentència condemnatòria. I, llavors, la Justícia andorrana va procedir a confirmar el comís.
La decisió va ser adoptada pel Tribunal de Corts. Els dos ja antics propietaris dels comptes van presentar recurs davant el Superior que, ara, ha acabat dictant sentència. I aquesta referma que els diners han d’anar a favor de l’Estat.
En aquest cas, se segueix el que dicta la Llei de cooperació penal internacional, que en el seu article 36 remarca que “les sentències estrangeres dictades per tribunals penals són executòries al Principat, pel que fa a les decisions de comís dels instruments o productes del delicte comès a l’estranger que es trobin en territori andorrà” i en el 38 deixa clar que aquestes no poden ser revisades al Principat. A banda, també es respon l’argument dels recurrents, que esgrimien que no es podia demostrar que tots els 248.000 euros fossin fruit del crim comès a Espanya. Aquest, es remarca, també seria jutjat i condemnat al país.
Vistos aquests arguments, es considera que “el comís va ser correctament acordat”. Per tant, es desestima el recurs. I, de retruc, això suposa que els diners acabaran sent transferits a favor del Govern.