Tot es remunta a la matinada del 14 de desembre del 2013, en uns successos que van poder ser gravats directament per la càmera de Mobilitat que hi ha a la cruïlla de la població massanenca. El detonant va ser un primer accident entre el vehicle que conduïa l’ara condemnat, un 4x4, un altre turisme. A la discussió posterior s’hi van afegir altres amics dels passatgers d’aquest segon vehicle fins que tot va anar pujant de to.
De les paraules es va passar als cops. El grup, en veure que volia marxar del lloc amb el tot-terreny, el va rodejar i començar a pegar. Entre la pluja de cops, va aconseguir pujar al cotxe i accelerar. En comptes de marxar del lloc, però, va donar una primera volta a la rotonda i va envestir una primera víctima. Minuts després, va tornar a la rotonda i va atropellar un altre dels seus agressors, a qui va arrossegar durant uns metres i va acabar llançant contra un altre vehicle. L’acció, sortosament, només li va provocar diverses fractures, però la fiscalia, al llarg de tot el procediment judicial, va remarcar que el resultat podria haver estat molt pitjor.
Al cap d’una estona, l’acusat va ser detingut. Va passar una bona temporada en presó preventiva, fins que va ser alliberat. Llavors, tenia ja una ordre d’expulsió administrativa i va haver de marxar del país. Primer, a la Seu, després, al seu Portugal natal. I, posteriorment, a Suïssa, on va trobar feina i va poder refer la vida. Durant aquest temps, però, el procediment contra ell va avançar i es va celebrar judici, en rebel·lia. No s’hi va presentar. El Tribunal de Corts el va considerar culpable, entre altres delictes, d’un doble delicte d’assassinat en grau de temptativa. Li va imposar una pena de 14 anys de reclusió, a banda de 25 d’expulsió.
Un cop la sentència era ferma, les autoritats andorranes van emetre l’ordre de recerca internacional. La policia suïssa el va detenir i després d’un procés d’extradició, va ser entregat al Principat. Un cop al país, va demanar un judici de revisió al Tribunal de Corts que, però, va confirmar la sentència imposada ja el 2017. Aquest dijous, la seva defensa ha acudit al Superior. L’objectiu? Bàsicament que es canviï la tipificació del delicte. Que en comptes d’assassinat es consideri lesions amb objecte perillós o, com a molt, homicidi. D’aquesta forma, s’aconseguiria reduir la pena imposada inicialment.
Els fets jutjats van tenir lloc el desembre del 2013: després de ser agredit a conseqüència d’un accident de trànsit, l’acusat va poder pujar al seu cotxe, però en comptes de fugir, va tornar a la rotonda i va envestir dos cops el grup de joves, provocant lesions a dos d’ells
El lletrat del processat ha volgut remarcar en diferents ocasions el temps transcorregut des que el seu client “va cometre un error del qual es penedirà tota la vida” però ha negat que ho fes “amb intencionalitat de causar la mort”. També ha reclamat que “no se’l jutgi només pel que veiem a les imatges” sinó que “es tingui en compte l’estat del meu defensat en aquells moments i què li va poder passar pel cap”.
Així, ha afirmat que en aquell estat “no podia copsar la possibilitat de causar un dany letal”. I és que presentava una “elevada intoxicació etílica”, fins a 2,2 grams per litre de sang. “No es pot considerar que un resultat tan elevat no pot tenir afectació en les capacitats cognitives i volitives”, ha afirmat.
Per això, ha lamentat que aquest, al seu entendre, atenuant, no es tingués en compte en la primera sentència. De fet, no és pas l’únic que, ara, demana al Superior que valori a l’hora d’analitzar el cas. També ha argumentat que s’havia d’aplicar a més a més la voluntat de reparar el dany, ja que el seu client havia aportat diners que han de servir per cobrir la responsabilitat civil imposada -uns 22.000 euros entre el que ha de pagar a la CASS i a les dues víctimes dels atropellaments-.
La primera petició feta per l’advocat és que es considerin els fets dos delictes de lesions causades amb un objecte perillós. Si no s’estimava així, defensava que, com a molt, es podria entendre com a temptativa d’homicidi. En qualsevol cas, entenia que les penes havien de ser de dos anys de presó en el primer supòsit i de 40 mesos en el segon, dels quals ferms només el temps que ja va complir en el seu dia. Per tant, que se’l deixés ja en llibertat. I, a més, sense l’expulsió.
La fiscalia s’ha oposat totalment a aquesta demanda, tot advertint que “es jutja una revenja en dos actes”. I és que ha volgut recordar que hi va haver un primer atropellament i, quatre minuts després, un segon. I es va fer servir un 4x4 “de dimensions considerables i amb una velocitat i acceleració volgudes”. Un element que, a l’entendre de la fiscalia, justifica l’existència de la traïdoria, ja que “s’evitava que les víctimes poguessin escapar”. I això és el que transformat tot plegat en assassinat, en grau de temptativa. Un delicte pel qual, ha apuntat, ja se li va imposar la franja més baixa: 7 anys per cadascun dels dos.
Sobre l’atenuant de la reparació del dany, ha recordat que bona part de la quantitat de diners aportada va ser un cop extradit i a la presó. És a dir, al seu entendre, “no es buscava reparar el dany sinó una pena inferior”. Per tant, la fiscalia considera que no es pot aplicar en aquest cas. Així doncs, el ministeri públic, que ha esgrimit allò de “la revenja en dos actes”, ha reclamat al Superior que es mantingui la condemna ja imposada en dues ocasions -judici inicial i vista de revisió- per Corts.