El cas del qual s’ha conegut la sentència aquest dimecres -no queda tancat del tot perquè sempre hi ha l’opció de recurs al Superior- arrenca d’un altre procés penal. En aquest cas el que va acabar amb la condemna d’un prohom encampadà pels tocaments que va efectuar a una menor, filla d’un nebot i de la dona ara absolta. L’home va acabar sent culpable d’abusos i va haver de complir sis mesos de presó ferms.
Els tocaments haurien tingut lloc el gener del 2016. En canvi, la denúncia es va presentar força més tard. Ben entrat el 2018. Segons assegurava el denunciant, al llarg d’aquest temps la lletrada i la mare encausada li haurien ofert diners a canvi de no posar els fets en coneixement de la policia. Per a la fiscalia, l’acusació tenia fonament i, al judici, va demanar que totes dues fossin condemnades per xantatge. Inicialment, per a l’advocada reclamava una pena de cinc anys d’inhabilitació, que va acabar reduint a 18 mesos durant la vista oral
En el judici, les dues dones van negar els fets. La mare va explicar que si s’havia trigat més de dos anys a fer la denúncia era perquè es prioritzava la recuperació psicològica de la menor, molt afectada pels fets. Va admetre que, al llarg d’aquest temps, el familiar havia estat fent aportacions econòmiques per sufragar els tractaments que seguia la nena. Ara bé, en tot moment va assegurar que aquests eren “voluntaris” -de fet, els hauria exigit la parella de l’home un cop es va assabentar dels tocaments- i la intenció, tard o d’hora, era portar l’afer a la policia, un cop la noia estigués recuperada. “Independentment que hagués pagat o no, jo l’hauria denunciat", va assegurar.
Un altre fet clau del judici va ser la declaració de la lletrada. A preguntes de la fiscalia, la dona no va voler donar detalls de les reunions mantingudes amb el lletrat del denunciant i durant les quals, presumptament, s’hauria posat sobre la taula la demanda de diners a canvi de no denunciar. Prèvia consulta, fins i tot, als màxims representants del col·legi, va emparar-se en el secret professional. De la trobada tampoc va voler parlar l’altra part, també acollint-se a la confidencialitat amb el seu client.
Malgrat aquestes explicacions, la fiscalia va mantenir la petició de condemna. Reclamava 18 mesos de presó condicional per a les dues acusades. A banda, del mateix temps durant el qual l’advocada quedaria inhabilitada. L’acusació particular volia una pena més severa per a la mare: dos anys, incloent-hi un de ferm. El Tribunal, però, ha decidit absoldre les dues processades.
I ho ha fet, segons les fonts consultades, per la impossibilitat de poder provar si en la reunió entre advocats es va parlar efectivament o no de pagar diners a canvi de no denunciar -segons la versió del denunciant, 200.000 euros, 100.000 per a la mare i 100.000 per a la filla-. Per tant, no hi ha elements per desmuntar la presumpció d’innocència de les processades i, per tant, no es pot declarar que siguin culpables.