Treballadors de BPA es plantegen impugnar la votació sobre el conveni

L\'AREB considera vinculant la votació del conveni amb els treballadors de BPA

Treballadors de Banca Privada d'Andorra (BPA) estan buscant el suport legal necessari per mirar d'impugnar la votació que, en principi, s'ha de dur a terme fins aquesta tarda, sobre el conveni que els representants del personal haurien pactat amb l'Agència estatal de Resolució d'Entitats Bancàries (AREB). La motivació de la impugnació seria senzilla, clara i rotunda: hi ha un grup d'empleats que no han estat convocats a l'urna. En concret, ni les persones que tenen contractes de teletreball, ni els que aquesta setmana gaudeixen dels cinc dies de vacances autoritzades per l'AREB, ni els treballadors que han estat suspesos de feina -que no de sou- per haver estat inculpats en la causa penal no han estat citats. Això és el que mantenen alguns dels afectats. En contra, els delegats dels empleats asseguren que sí s'ha informat a personal suspès, de baixa o de vacances.

Segons les fonts de l'entitat consultades, la votació ha prosseguit aquest matí en un clima de desànim i desconcert. Una part de la plantilla no entén el per què de tanta pressa. Els representants dels treballadors pressionen perquè es doni suport al text i, en principi, s'han tancat en banda a la possibilitat d'allargar les jornades de votació. L'AREB hauria deixat clar que si l'acord no rep el suport de la majoria de treballadors (la meitat més un) es considerarà que no es valida i, per tant, s'aplicarà estrictament la llei davant les situacions que es vagin produïnt. En aquest context, els delegats de personal insisteixen en què si no hi ha suport al pacte, les millores que aquest suposa (com ara la cobertura mèdica pel termini d'un any pels qui es quedin sense feina o la possibilitat de recuperar el pla de pensions) quedaran en no-res.

Però els treballadors ni confien ja gaire en els seus representants ni encara menys amb l'AREB, el consell d'administració del qual es reuneix aquest dijous i, suposadament, hauria d'acorda l'organigrama estructural del nou banc pont, Vall Banc. Aquest matí, una de les expressions que més es repetia a la seu central de BPA, on hi ha instal·lada l'urna on es recullen els vots, era: "Ens estan duent a l'escorxador". No obstant això, hi ha una part important de la plantilla que donaria suport al text en un intent de posar punt i final a la situació d'incertesa que viuen des del 10 de març. El desgast és més que notable. I el clima depressiu, també. Fins i tot propostes alternatives com la de la cooperativa bancària plantejada per un grup liderat per l'economista i exconseller general Eusebi Nomen genera moltes incògnites. No s'acaba de veure clara. També aquest dijous, en aquest cas a l'hotel Cèntric de l'avinguda Meritxell, hi haurà una xerrada informativa. Hores d'ara s'espera l'assistència de mig centenar de treballadors, que haurien de passar a ser socis del banc cooperatiu si la iniciativa tirés endavant.

Advocat pagat

Enmig de tot plegat, sorgeixen les veus que reclamen que s'aturi o, si continua, s'impugni la votació. Treballadors que han estat suspesos degut al fet que la instrucció del 'cas BPA' els ha acabat afectant processalment, han mostrat el seu malestar per no haver estat citats a votar. En aquest sentit, les fonts consultades han recordat que es tracta d'empleats que, com la majoria, ha contribuït econòmicament en les despeses que suposa l'assessorament jurídic ofert pel despatx liderat per l'experimentat Manuel Pujadas. Alguns dels enutjats han lamentat que el mateix bufet no hagi donat cap resposta a les peticions que se'ls ha fet i les queixes per indefensió que s'han formulat. Pujadas hauria ignorat la majoria d'aquestes advertències, segons les fonts.

La convocatòria l'han fet els representants dels treballadors. I el procés entorn de l'urna està supervisat pel liquidador contractat per l'AREB per fer la selecció de personal en vista al futur traspàs de treballadors a Vall Banc, Albert Mallo. Les fonts consultades han recordat que convocant menys persones a les urnes, 'de facto' el que s'ha fet és reduir el cens d'electors, amb la qual cosa es necessita menys suport per poder donar com a vàlid el conveni, que és el que defensa la representació laboral liderada, entre altres, per Lluís Pérez i Xavier Bonell. Però els representants laborals han emès un comunicat avui mateix per deixar clar que sí s'ha convocat a aquells treballadors que estan suspesos de les seves funcions, que es troben de vacances o que estan de baixa mèdica.


El Copríncep defensa l'actuació del Govern

El Copríncep d'Andorra i arquebisbe 'ad personam' d'Urgell, Joan-Enric Vives, ha defensat aquest matí l'actuació del Govern en el denominat 'cas BPA'. En el marc dels actes de la LXV Setmana d'Estudis Marians que es fan a Escaldes, Vives, en paraules recollides per Andorra Televisió, ha afirmat que "el Govern ha fet el que calia fer". El copríncep episcopal ha recordat que una bona part del cas està en mans de la Justícia i que, a més a més, espera que es trobi, per a tot plegat, una solució "concordada i dialogada". Vives ha afirmat que com a cap d'Estat s'ha de mantenir al marge de la qüestió, que no hi pot intervenir -"no ens pertoca a les altres institucions del país immiscir-nos en aquesta realitat, sinó que hem de deixar treballar en pau", ha dit-, però que advoca per resoldre l'afer "de la millor manera per a tothom: per als clients, accionistes i propietaris del banc, i sobretot també per als seus treballadors". El Copríncep mitrat ha insistit en el fet que "és la Justícia qui té la paraula, ja que ha acceptat a tràmit aquesta qüestió" i ha posat de relleu que el 'cas BPA' encara hauria pogut haver afectat molt més negativament el Principat tot i que "hem vist com el problema d'una institució financera molt arrelada al país podia crear un clima d'opinió al món". És la primera vegada que Vives es refereix públicament a l'afer.