Segons s’ha informat des del Govern és la primera vegada que una entitat del Principat, en aquest cas l’executiu, participa com a cap d’un projecte europeu, fet que es considera una gran fita en la integració del país en la cooperació transfronterera i en els mecanismes reguladors dels programes. En el cas del que es presenta conjuntament amb la Generalitat, entregat el passat dia 17, el nom seria POCTEFA Tramvalira, en el marc d’una convocatòria que promou iniciatives de desenvolupament sostenible en els territoris fronterers d’Espanya, França i Andorra.
La intenció és que el tramvia que el Govern vol impulsar a nivell nacional (entre Escaldes-Engordany i Sant Julià de Lòria) es pugui fer arribar a la capital de l’Alt Urgell, la Seu tot pensant en els 1.600 fronterers diaris que pugen a treballar diàriament o en el volum important de visitants (20.000 en algunes jornades)
La idea es va presentar en una recent reunió en què van participar el secretari d’Estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat, David Forné, i la consellera de Territori, Habitatge, Transició Energètica, així com a Portaveu de la Generalitat, Sílvia Paneque. La intenció és que el tramvia que el Govern vol impulsar a nivell nacional (entre Escaldes-Engordany i Sant Julià de Lòria) es pugui fer arribar a la capital de l’Alt Urgell, la Seu. I des del govern català es va rebre de forma positiva. “La idea els va satisfer i vam poder comprovar que estem alineats. Serviria per millora la mobilitat entre tots dos territoris”, ha indicat el secretari d’Estat. Per això, es va acordar impulsar la candidatura conjunta, sota el lideratge d’Andorra, als POCTEFA.
Un cop presentada, ara toca esperar. La resolució de l’organisme que coordina el programa arribarà a la tardor. En cas de ser positiva, suposaria una injecció econòmica que permetria tirar endavant els estudis per comprovar la viabilitat econòmica i quin podria ser el traçat del tram alturgellenc del tramvia. Es calcula que aquests estudis tindrien un cost de 500.000 euros, dels quals 300.000 s’afrontarien amb els fons europeus. Per la seva banda, Andorra aportaria els treballs ja realitzats per al tram intern de la infraestructura, valorats en 200.000 euros més. Per tant, un total de 700.000.
En declaracions davant els mitjans, Forné ha remarcat que el projecte, de fer-se realitat, suposaria “una nova porta d’entrada al país”. I una porta de gran importància, tot tenint en compte que “tenim 1.600 fronteres que diàriament venen a treballar al país i que hi ha dies amb pics de 20.000 visitants que passen per la frontera”. Si el programa s’acceptés, hi haurà un termini de dos anys per tenir enllestits els estudis. Així doncs, abans de finals del 2027 se sabria si és viable o no el Tramvalira.
I, a partir de llavors, es decidirà si es tira o no endavant. Els estudis també apuntaran quin podria ser el cost de tot el projecte que, adverteix Forné, “no serà especialment econòmic, però es pot amortitzar a llarg termini i milloraria sensiblement la qualitat de vida a la zona”. De fet, al seu entendre, la Generalitat també ho veu així. “Ells van veure que era l’opció més viable a curt termini”, ha assegurat. I, en aquest sentit, ha destacat que “la seva aposta és clara per millorar la mobilitat a l’Alt Urgell i a tota la zona del Pirineu”.
El secretari d’Estat ha valorat de forma molt positiva la decisió de presentar el projecte transfronterer i que Andorra sigui qui el lidera per primera vegada. “És una mostra clara de la voluntat del Govern per seguir explorant les millors vies de mobilitat sostenible i millorar la vida dels ciutadans d’Andorra i també d’aquells que viuen fora del nostre país”, ha ressaltat. De la seva banda, la delegada de la Generalitat de Catalunya a Andorra, Anna Vives, ha celebrat que “l’enfortiment de les relacions bilaterals amb el Govern d’Andorra arran de l’obertura de la delegació i de l’establiment de cinc grups de treball entre governs, un d’ells, justament, sobre infraestructures, es materialitzi en resultats tangibles com aquest”.
Els projectes finançats pel programa POCTEFA són projectes que implementen, a nivell regional, multiregional, nacional o transnacional, plans o estratègies d’acció mediambiental i climàtica elaborats per les autoritats dels estats membres i exigits per la legislació o les polítiques mediambientals o climàtiques específiques de la Unió. A més, cal que estiguin amb coordinació amb almenys una altra font de finançament de la Unió, nacional o privada, i la mobilització d’aquesta altra font. Andorra és la primera vegada que lidera un projecte, però entre el 2014 i el 2020 ha pres part en 45 projectes de cooperació transfronterera.
Comentaris (23)