Treballadors de Coopalsa amenacen amb una aturada indefinida a finals de gener

El representant dels conductors al comitè d’empresa, Marcelo Orieta, assegura que, si no es canvia a l’horari intensiu abans del 7 de gener, iniciaran la vaga conjunta

Autobusos de Coopalsa, aquest matí recollint alguns visitants. M. E.

Els conductors de l’empresa Coopalsa, que gestiona gran part del transport públic al país, fa uns dies que alcen la veu davant unes condicions laborals que consideren “insostenibles”. Segons Marcelo Orieta, representant dels xofers al comitè d’empresa, la situació actual, que obliga els empleats a treballar amb horaris partits i “estar a disposició de l’empresa durant 12 o 13 hores diàries”, ha esdevingut el detonant d’un conflicte que, si res no canvia fins al pròxim dimarts, podria culminar amb una aturada indefinida a finals de mes.

Orieta destaca que fa tres mesos, des que van canviar els horaris de treball, que reclamen tornar a la modalitat intensiva, en què els conductors treballaven vuit hores seguides amb un descans retribuït. “L’empresa no vol accedir-hi, argumentant que no hi ha pressupost per pagar la mitja hora de descans dels treballadors”, explica. La negativa de Coopalsa ha portat els treballadors a una taula mediadora i, més recentment, a un procés arbitral que finalitzarà el pròxim 7 de gener. Si no s’arriba a una solució, els conductors iniciaran una vaga a finals de mes, amb la vista posada en el cap de setmana del 25 i 26 de gener.

La principal demanda dels treballadors és poder tornar a l’horari intensiu, ja que la divisió dels torns actuals no només complica la conciliació personal i laboral, sinó que també redueix la qualitat del descans. “Hem d’esperar en estacions d’autobusos o bars durant hores mortes, sense un lloc adequat per descansar”, denuncia Orieta. Els conductors també alerten que la situació afecta directament la seguretat. “Estem assumint una responsabilitat enorme portant passatgers durant la temporada alta, i ho fem amb jornades que ens deixen exhausts”, remarca.

El canvi d’horari també ha impactat les condicions econòmiques dels treballadors, que ja no poden accedir al complement que se’ls pagava quan podien fer hores extra, segons el representant, a la mateixa empresa on treballen. “Els salaris han caigut un 30%, i l’empresa ens impedeix fer hores extres, cosa que molts necessiten per complementar els ingressos en un país amb costos de vida elevats”, explica el representant dels xofers, destacant que el salari mitjà d’un conductor ronda els 1.700 euros, dels quals més de la meitat van destinats a l’habitatge.

Davant les acusacions de l’empresa, que atribueix la situació a l’executiu per falta de finançament, els treballadors han demanat que l’administració prengui cartes en l’assumpte. “No ens escolten ni el Govern ni l’empresa. Per això ens veiem obligats a aquesta mesura de força”, conclou Orieta. La situació és tensa, i el conflicte laboral a Coopalsa sembla lluny de resoldre’s. Però aquest cop, amb l’amenaça d’una aturada indefinida, els usuaris del transport públic podrien patir les conseqüències directament d’una problemàtica que s’arrossega des de fa mesos.