Transports no té clar com resoldre l’embolic amb la línia de la Seu i l’autorització a Hife

La Batllia ja ha acordat la fallida de Montmantell, que tindrà com a controladora Financera Pyrénées, que suportava l’adquisició d’alguns dels vehicles de la companyia que se n’ha anat en orris

Un bus d'Hife circulant pel centre del país.

L’actual direcció de Transports del Govern no té gens clar com resoldre l’embolic que els seus antecessors van generar amb la línia de la Seu, l’‘abandonament’ de Montmantell i l’autorització exprés per fer el servei a l’espanyola Hife amb aliança amb Autocars Andorra. Encara que sigui amb la boca petita, els actuals responsables del departament, amb el secretari d’Estat David Forné i el director Carles Miquel al capdavant, tenen clar que es va optar per la pitjor de les solucions. I ara caldrà veure com es pot resoldre tot plegat.

En tot cas, a priori la solució per la qual Hife opera la línia de la Seu, que és pretesa per la resta de grans companyies andorranes en col·laboració amb les seves respectives homòlogues espanyoles, acaba el 31 de juliol. Però la suposada autorització provisional no sembla pas tal, sinó que seria un canvi de cromos en tota regla: marxa Montmantell, entre Hife del bracet d’Autocars Andorra que, al seu torn, ara controla qui durant molts anys va ser la directora-gerent de la companyia ara en fallida, Pilar Buscall.

Els dubtes de Forné i Miquel han quedat palesos, segons que ha pogut saber l’Altaveu, durant una reunió que hi ha hagut aquesta tarda en presència dels dos responsables departamentals i diversos representants de les companyies de transport de viatgers andorranes. Autocars Andorra també és membre de l’associació professional però cap representant d’aquesta empresa no ha acudit a la trobada, segons que ha pogut saber aquest diari digital.

MONTMANTELL

La reunió s’ha dut a terme el mateix dia que el BOPA ha publicat formalment l’acceptació per part de la Batllia de la demanda de cessament de pagaments i fallida que va fer la propietat de Montmantell, i que se suma a la de l’Hispano Andorrana, en aquest cas promoguda per la Caixa Andorrana de la Seguretat Social. Les fonts consultades fa unes setmanes per l’Altaveu ja havien deixat clar que no hi havia cap altra sortida que no fos la fallida. I així serà. Això sí, amb Financera Pyrénées exercint de controladora.

La directora de Montmantell reaprofita la meitat dels xofers ‘despatxats’ per al projecte amb Hife

La divisió financera de Pyrénées vol seguir de prop el procés de liquidació d’una empresa a la qual havia facilitat finançament per a l’adquisició de vehicles. Aquelles persones que tenen un crèdit contret amb Montmantell, és a dir, aquells a qui la societat devia diners, tenen 30 dies per poder presentar els seus crèdits. Més tard se sabrà de quin mal han de morir tots plegats. Certament, com ja va avançar l’Altaveu, Buscall ha aconseguit recol·locar molts dels xofers d’Hispano i Montmantell cap a Autocars Andorra-Hife. D’aquesta manera s’ha pal·liat alguna que altra actuació més contundent que podien haver promogut el gros dels treballadors que van ser despatxats en dues ocasions sense en cap d’elles percebre tot els havers que els corresponien. Només un parell d’extreballadors es plantegen accions legals contra la companyia ara en fallida.

LA REUNIÓ

També hi podrien haver accions legals per l’autorització a operar a Andorra d’Hife. No pas perquè hi hagi res en contra contra aquest gegant espanyol del transport de viatgers, especialment per tot el Llevant i Aragó, sinó perquè es considera que l’administració andorrana ha actuat probablement de manera indeguda. I això és el que haurien començat a veure els actuals responsables del departament. Ni Forné ni Miquel no estaven al capdavant de Transports quan amb un Govern en funcions i el liberal Jordi Gallardo presidint el gabinet hi va haver tot el moviment de Montmantell.

“És inconcebible que l’administració andorrana atorgui una autorització en 48 hores quan altres que han sol·licitat permisos molt similars han estat quatre mesos de tràmits”

La trobada dels responsables de les companyies amb els representants ministerials hauria estat promoguda pels primers, que volien saber quin criteris pensa emprar l’administració per atorgar les adjudicacions. Cooperativa, Nadal i Andbus, com a mínim, opten a una llicència entre Andorra la Seu, més la també andorrana Camino Bus, que ja opera el mateix trajecte. De fet, en no poques ocasions aquesta empresa ja havia cobert Montmantell quan aquesta companyia decidia puntualment no fer el servei.

I és per aquí on no s’acaba d’entendre -o sí, segons les anàlisis que es vagin fent i que podrien arribar a comportar actuacions fins i tot en l’àmbit penal- com no es va proposar a Camino Bus i el seu partenariat espanyol Autocares Lázara poder assumir el servei almenys fins que no es resolgués la situació. Algunes de les fonts consultades han recordat que “és inconcebible que l’administració andorrana atorgui una autorització en 48 hores quan altres que han sol·licitat permisos molt similars han estat quatre mesos de tràmits”.

D’aquí que la trobada d’aquest dimecres hagi servit de poca cosa. Forné i Miquel “estan aterrant” i s’han compromès a estudiar els dossiers i les peticions. Les que hi ha en vista al futur i els que es van completar per la via ràpida no fa gaires setmanes. De moment tot està en l’aire i ni les companyies ni tampoc aparentment l’administració acaben de saber com resoldre la situació. El que sí que té clar Govern és que pretén buscar el can mas necessari per evitar més embolics. I això no serà fàcil. Gens.

Etiquetes: