La companyia vinculada a Iberia va ser l’única que va presentar oferta, una situació que, ha reconegut el ministre de Presidència i Economia, Jordi Gallardo, no preocupa en absolut encara que “la competència sempre és bona”. El titular ministerial, amb el secretari d’Estat d’Economia, Èric Bartolomé, al costat, ha anunciat la renovació de l’acord amb Air Nostrum i ha exposat tant alguns dels nous paràmetres del contracte com ha fet balanç del comportament de la ruta, estrenada el 17 de desembre passat, i fins ara.
Els vols d’Air Nostrum entre l’aeroport d’Andorra-la Seu i Madrid han tingut de mitjana, de moment, una ocupació del 69%, essent la temporada d’hivern, d’esquí, la més notable, arribant al 80%. Els càlculs s’han fet sobre 52 places que, de màxim, podia ocupar l’aeronau en les condicions tècniques amb què s’ha operat durant el 2022. Aquesta mitjana d’ocupació és molt superior a les previsions que havia fet tant la companyia aèria com el Govern, segons que ha explicat el ministre de Presidència i Economia, Jordi Gallardo. Gallardo no ha dit, però, que els càlculs inicials s’havien fet sobre aeronaus de 72 places, que són les que s’han usat però amb restriccions d’ocupació. Per tant, en conjunt no s’haurà pas arribat a complir l’objectiu dels 10.000 passatgers que s’havia dit a l’inici.
Però sí que el comportament de tot plegat ha estat prou bo com perquè, ja al juliol, s’arribés al punt d’equilibri financer. És a dir, companyia i Govern havien estimat abans de posar en marxa el trajecte que a partir d’una determinada xifra de bitllets venuts i amb una aportació estatal de 630.000 euros, la ruta seria viable. La viabilitat ja es va assegurar al juliol i a partir de llavors tots els bitllets que s’han anat venent resten d’aquella aportació establerta. Així, segons que ha explicat Gallardo, l’estimació actual és que s’hagin d’acabar abonant al tomb de 450.000 euros, essent el millor escenari de 429.300 euros i el pitjor, de 561.600 euros.
El titular de Presidència ha assegurat que “estem molt satisfets” de la relació establerta amb Air Nostrum, ha destacat que només es van desviar quatre vols, que per molt que siguin situacions cridaneres entren dins la normalitat, i ha ressaltat més encara que no hi ha hagut cap cancel·lació producte de la meteorologia, el que fa tenir més confiança encara amb els instruments GPS ubicats al seu dia a l’aeroport urgellenc. Gallardo també ha ressaltat un comportament apreciable d’ocupació durant l’estiu, “fregant al 50%” i, també actualment, una remuntada notable, superant el 70%.
NOVES CONDICIONS I TERCER VOL
Com ja va avançar l’Altaveu, Gallardo ha explicat que s’havia estimat un increment de l’aportació estatal per al contracte del 2023 arribant fins als 850.000 euros per garantir la viabilitat de la ruta fins a Madrid. Finalment, la proposta d’Air Nostrum deixa la xifra en els 830.000 euros que contemplen l’increment del cost de l’operativa tant per l’augment de preus del carburant com per la inclusió de costos no contemplats el primer any. El ministre ha assegurat que la previsió amb què es treballa és mantenir les tarifes com fins ara. En el millor dels casos, un bitllet senzill a 60 euros i l’anada i tornada al tomb dels 160 euros de mitjana.
Una de les qüestions que pot arribar a canviar i, de fet, hauria de canviar serà l’horari quan els treballs d’abalisament de l’aeroport de la Seu estiguin fets i, sobretot, homologats i validats. Es preveu que això succeeixi durant el primer trimestre de l’any vinent. Llavors, els vols s’endarreriran. Sense l’abalisament, l’horari d’hivern (de Tots Sants a Pasqua) comporta la sortida de Madrid a les 14.30 i de la Seu a les 16.50 i la resta de l’any, a les 17.50 i a les 20.00 hores. Quan l’abalisament estigui plenament operatiu els horaris passaran a ser 16.30 i 18.40 hores a l’hivern, i 18.20 i 20.40 hores la resta de l’any.
Més novetats que hi poden haver l’any vinent seria la tercera freqüència. “Bàsicament apuntem a dimarts o dimecres” però es voldria trobar un consens entre tots els possibles agents interessats i implicats pel dia. Gallardo no ha volgut pas assegurar que es faci el vol intersetmanal malgrat que la primera reunió amb els representants del teixit empresarial als quals els demana una implicació en forma de compra avançada de bitllets “va ser positiva”. El titular ministerial no ha volgut confirmar que als empresaris, en global, se’ls demana abonar 200.000 euros. El que sí que ha dit és que la xifra en qüestió és una tercera part del total que caldria abonar a Air Nostrum per assegurar el tercer vol, que “en cap cas és el 100%” del que costa noliejar l’avió, entre altres coses perquè està prohibit per la UE subvencionar en la seva totalitat un vol comercial.
NOVES RUTES I HELIPORT
Jordi Gallardo també ha explicat que el ministeri ja ha rebut l’informe de l’IATA sobre les possibles noves rutes. Però no ha volgut avançar res perquè “no ho he pogut compartir encara amb la resta del Govern”. S’ha analitzat la viabilitat de volar entre la Seu i París, Lisboa, Londres, Palma de Mallorca i Niça. El ministre ha dit que “una o dues rutes durant el 2023 es podrien posar en marxa”, però cal veure les prioritats i les possibilitats també des del punt de vista econòmic, tot i que la partida pressupostària prevista “és ampliable”.
“Una o dues rutes durant el 2023 es podrien posar en marxa”, afirma Gallardo, que ja ha rebut un estudi encarregat a l’IATA
El titular de Presidència ha indicat que hi ha diversos factors a tenir en compte alhora de valorar possibles nous trajectes i sense desvetllar res del que diu l’informe de l’IATA sí que ha recordat que “hi ha dues rutes que són prioritàries a analitzar, per mandat del Consell General i per interès institucional, que són les de París i Lisboa”. A partir d’aquí, i després de deixar clar que posar en marxa cinc noves línies en un sol any és complicat, Gallardo poc més ha dit més enllà de deixar clar que s’han fet contactes amb altres companyies a banda d’Air Nostrum que per algunes de les destinacions estudiades sí que hi podria tenir interès.
Finalment, Gallardo ha indicat que es van fent els passos corresponents per tancar del tot el projecte i l’adjudicació de l’heliport nacional. Hi ha una sola proposta, la d’Heliand, per a Pal. El tràmit d’al·legacions en relació a la proposta es va superar sense cap incidència i el ministre ha mostrat, somrient, el seu convenciment que “en properes setmanes tindrem notícies positives”.
Comentaris (12)