Malgrat que el Govern és conscient de l’incompliment normatiu tant d’ATI com de Taxi Exprés, les altres dues centrals existents al país, no només no en vol promoure la cancel·lació sinó que el que defensa és la unió de tot el sector a través d’una societat que FEDA gestionaria a nivell telemàtic. En una assemblea feta aquest dimecres i després de reunir-se amb el Govern, els afiliats d’ATA han rebutjat la proposta de forma unànime.
La junta d’ATA ha sol·licitat per escrit la clausura d’ATI i Taxi Exprés perquè no compleixen el mínim de quinze professionals afiliat; el col·lectiu, a més, refusa que l’administració concedeixi gratuïtament cinc llicències per a vehicles adaptats
Ni volen la fusió de totes les centrals -recorden que ja han establert la quota d’accés a la seva central a uns gairebé simbòlics 150 euros i, per tant, tothom qui ho vulgui pot accedir a ATA- ni menys encara accepten entrar a la societat governamental. Consideren que això coartaria la llibertat empresarial que ara tenen. Cada professional del taxi organitza la feina com vol o com pot i “és possible que algú treballi quatre dies i en faci tres de festa o a l’inrevés. A més, FEDA o el Govern no n’han de fer res del que cobrem”.
Les fonts consultades també han remarcat l’incompliment del mínim d’afiliats exigit per la llei en relació amb les altres dues centrals, que no van més enllà de la mitja dotzena dels afiliats cadascuna. Una d’elles, a més, té l’operadora telefònica en un ‘call center’. Darrerament la junta de l’ATA va entrar a Tràmits una carta formal demanant el tancament d’ATI i Taxi Exprés. Fa un temps, els responsables del sector del transport de Govern haurien admès la situació anòmala d’aquestes dues centrals però haurien descartat el tancament “per llàstima”. “No té tanta llàstima el Govern quan ha d’obrir expedients o imposar sancions per altres coses”, han remarcat les fonts.
Finalment, la majoria que no tots els taxistes, refusen la pretensió de Govern d’atorgar cinc noves llicències per a taxis adaptats per a persones amb minusvàlues. L’administració no només atorgaria les llicències gratuïtament sinó que es faria càrrec del cost d’adaptació dels vehicles. La majoria de taxistes ho refusa perquè gairebé tots han hagut de pagar un mínim de 20.000 euros per les llicències i, a més a més, en el cas de les dues per a minusvàlids que va atorgar fa un temps el Govern ha resultat que els seus titulars gairebé sempre fan viatges a l’exterior, molt més rendibles, i mai no estan disponibles per a persones que necessiten vehicles adaptats al país.