Així ho indica la documentació que ja s’ha posat a disposició dels operadors que estiguin interessats a postular-se per oferir aquest servei durant l’hivern vinent. Un trajecte que es considera clau per donar més vida a l’aeroport Andorra-la Seu i, sobretot, per “fomentar la connectivitat del país i la inducció economicosocial derivada d’aquesta”. Es busca una empresa solvent -es deixa clar que no pot estar “en situació de dificultat”- que, com a mínim, tingui cinc anys d’experiència operant amb el tipus d’avions que poden aterrar i enlairar-se de les instal·lacions alturgellenques.
Els aparells, més concretament, són ATR Aircraft. Es demana que tinguin “almenys 48 places” per operar “durant un període de com a mínim tretze setmanes coincidint amb el pic de demanda de la temporada d’hivern 23-24”. I que sigui “en els dos dies i horaris que s’identifiquin com amb més potencial”. Per tant, això suposaria un mínim proper als 2.500 passatgers durant la prova pilot.
La companyia, tal com passa amb el vol a Madrid, tindrà una altra obligació. Haurà de permetre que Govern posi als seients de l’avió fulletons -d’un màxim de cinc pàgines a doble cara- amb informació sobre Andorra, com ara promoció d’algun esdeveniment del país o dels seus atractius turístics.
En la seva oferta, la companyia haurà de posar quina compensació màxima preveu rebre de Govern. Aquesta, com es va dir, no podrà superar els 220.000 euros, el pressupost destinat a la iniciativa. Serà un dels punts que es més es valorarà a l’hora de puntuar les diferents propostes que es rebin. Concretament, comptarà el 40% de la nota final, mentre que altres punts que es valoraran serà la credibilitat del pla de negoci (5%), la proposta dels dies d’operació (10%), la mida de la flota (15%) o la capacitat de màrqueting per arribar a clients potencials tant a Mallorca com a Andorra (10%) -aquest darrer aspecte serà avaluat amb el suport d’Andorra Turisme-, entre altres.