Freqüències de bus cada mitja hora fins a la Seu, serveis exprés i tarifes més reduïdes

Transports adjudica de forma definitiva a Hife, l’empresa que ha agafat el relleu del grup Montmantell, el trajecte que ja venia fent de manera provisional des de fa uns quatre mesos i a partir del setembre incorporarà tres vehicles híbrids elèctrics adaptats

Un bus d'Hife circulant pel centre del país.

Sorpresa majúscula, fina ironia, és clar. Hife es queda la línia de bus fins a la Seu d’Urgell. El trajecte que ha estat prestant de manera provisional els darrers quatre mesos arran de la fallida del grup Montmantell. En principi, amb aquesta autorització definitiva la companyia espanyola associada a exdirectius de la societat andorrana fallida pretén oferir a partir del setembre freqüències de bus cada mitja hora, serveis exprés de vint minuts i tarifes més reduïdes. Així ho ha anunciat el secretari d’Estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat, David Forné, “satisfet” amb el resultat del concurs.

I és que el Govern ha acordat autoritzar la companyia associada amb l’andorrana Autocars Andorra 2011, ara controlada per exdirectius de Montmantell, a fer ja de forma oficial l’enllaç amb la capital de l’Alt Urgell a partir del mes de setembre i fins al 31 de desembre del 2025, quan acaba el permís inicial que també incumbeix Camino Bus, que continuarà fent el trajecte, en principi, amb les mateixes condicions que fins ara. No se li pot exigir més, tot i que no vol dir que l’empresa acabi fent algunes variacions a la seva oferta.

David Forné, s’ha mostrat satisfet amb l’elecció i la proposta realitzada per Hife, que incorporarà tres vehicles híbrids elèctrics adaptats per a persones amb dificultats de mobilitat. De fet, la sostenibilitat i accessibilitat dels vehicles era una de les exigències que va fer l’administració en posar en marxa la denominada crida de propostes, a la qual també es van presentar la Cooperativa amb Transports Brugulat i Andbus amb Viatges Regina. En tractar-se la connexió amb la Seu d’una línia internacional, és necessària la participació d’una companyia andorrana i una d’espanyola. També caldrà que l’administració espanyola autoritzi Hife.

DAVID FORNÉ I FERRAN MOLÍ DURANT LA COMPAREIXENÇA. | SFGA

El secretari d’Estat, amb el cap d’àrea de Transports, Ferran Molí, al costat, ha deixat clar que els canvis que s’introdueixen, tot el servei en general, “no té cap cost” per a l’Estat i ha assegurat que la proposta d’Hife “supera amb escreix” les previsions inicials que fins i tot el propi Govern s’havia fet quant a exigències plantejades, amb requeriment de vehicles Euro 6 d’un màxim de cinc anys d’antiguitat, per exemple. Forné, que ha considerat “estratègica” la connexió amb la Seu fins a convertir-se en una mena de “línia regular”, ha destacat que amb la proposta de l’adjudicatària de l’autorització pràcticament es tripliquen les freqüències.

NOVES CONDICIONS

La nova autorització preveu diverses millores del servei, on en destaquen la freqüència horària i el preu. S’amplia la freqüència a un bus cada 30 minuts i se suma amplitud horària a l’inici i al final del servei. Així, amb la nova proposta el servei entre Andorra i la Seu d’Urgell s’iniciarà cada dia a les 7 del matí i finalitzarà a les 21.30 hores (excepte els diumenges i festius quan el darrer bus que sortirà d’Andorra ho farà a les 20.15h). El servei també amplia horari de la Seu d’Urgell cap a Andorra amb el primer bus a les 6.30 hores i l’últim a les 21.30h de dilluns a dissabte (els diumenges i festius, començarà a les 7.00h i acabarà a les 21.00h).

Tot plegat suposa més que triplicar el servei actual arribant als 32 combois per dia, lluny dels 14 que s’oferien abans pel servei de dilluns a dissabte. A més, i per donar resposta a aquells usuaris que busquen una connexió exprés en hores punta, també es preveu oferir set serveis llançadora en cada sentit que connectin l’estació de busos de la Seu d’Urgell i l’Estació Nacional d’Autobusos d’Andorra la Vella, sense fer cap parada intermèdia. Aquest servei també es mantindrà els diumenges i festius amb cinc busos.

En relació amb aquests enllaços exprés, Ferran Molí ha recordat que es tracta d’horaris proposats per la companyia a partir dels seus propis estudis o creences de necessitat. En aquest sentit, ha recordat que alguns dels serveis exprés tenen a veure amb horaris laborals, fet que facilitarà el desplaçament de treballadors fronterers i en altres freqüències el que va l’enllaç és facilitar la connexió amb rutes internacionals que surten des d’Andorra. És a dir, busos que van cap a Lleida (amb l’AVE com a destinació predilecta) o cap a Barcelona (amb l’aeroport del Prat de referent).

Pel que fa a la tarifa, s’implementa una rebaixa del 6% pels usuaris que tenen abonaments habituals, es crea un abonament trimestral per estudiants i s’apliquen nous descomptes, d’entre un 10% i un 20%, per a famílies nombroses i monoparentals i per a la tercera edat.

POLÈMICA

Forné ha explicat que ara es comunicarà la decisió als seus homòlegs de Madrid i s’espera que tots els permisos estiguin degudament tramitats pels volts de Meritxell a tot estirar. El secretari d’Estat ha assegurat que el procés que ara s’ha conclòs “s’ha fet de manera neta, ordenada i parlada amb l’associació” d’empreses de transport de viatgers i com que “els criteris eren els mateixos per a tothom” i les empreses que han volgut han pogut fer les seves propostes “no veuria lloc a un possible recurs”.

El secretari d’Estat ha tirat pilotes fora quan se li ha demanat per alguns incompliments que ja ha protagonitzat fins ara Hife quant a les freqüències de pas. Forné ha assegurat no estar al corrent d’aquestes situacions però també ha deixat clar que si mai hi ha qualsevol incidència s’actuarà per “subsanar-les”. El dirigent governamental també ha destacat altres aspectes de la proposta d’Hife com la col·laboració amb Camino Bus en la venda de tiquets, el fet de facilitar-los en línia o de poder estar en tot moment al cas de per on passa el vehicle de forma digital.