Des de l’executiu, un cop analitzades les possibles opcions, es considera adient apostar per la nova línia cap a les illes Balears pel potencial d’atracció de viatgers que té. En aquest sentit, el secretari d’Estat de Transició Energètica, Transport i Mobilitat, David Forné, ha destacat que, enguany, Andorra ha rebut uns 65.000 turistes provinents d’aquesta comunitat autònoma espanyola.
La intenció de Govern és que els vols ja funcionin aquest hivern, amb una freqüència de dos vols d’anada i dos de tornada durant cadascuna de les tretze setmanes que es preveuen que estigui en funcionament la nova línia. El pressupost per a aquesta operativa és d’un màxim de 220.000 euros i, ara, s’ha llançat el concurs, per la via d’urgència, amb l’objectiu que es pugui tenir abans de l’inici de la campanya una companyia que ofereixi el servei.
La dotació pressupostària, de fet, no és nova. S’extreu dels diners que s’havien previst per un hipotètic tercer vol a Madrid que, finalment, es descarta. Forné ho atribueix al fet que no hi hagi hagut l’interès que, en un principi, sembla que existia, especialment entre l’empresarial. Aquest, al final, no ha quallat. I, per això, es canvia d’objectiu, sense oblidar altres possibles destins com Lisboa o París per a més endavant.
Pel que fa al vol a Madrid, el continuarà operant Air Nostrum. Govern ha decidit ampliar per a tot el 2024 el contracte amb la companyia per aquest trajecte, malgrat admetre que el funcionament d’enguany no ha estat pas l’idoni. “Es fan reunions amb la companyia cada setmana i els hem exposat la problemàtica”, ha comentat Forné, que ha volgut destacar que “les darreres setmanes no hi ha hagut cancel·lacions”.
El secretari d’Estat ha apuntat que “hem establert un protocol d’operacions que s’afegirà al contracte”. D’aquesta forma, es confia que “hi hagi els mínims ensurts”, un fet clau per “poder consolidar la línia”.