Forné confia a tenir els recorreguts del tramvia entre Sant Julià i Escaldes a principis del 2025

El secretari d’Estat de Transports, Mobilitat i Transició Energètica es reunirà amb els comuns durant el mes de gener i assenyala que caldrà buscar finançament, sigui al Banc Europeu d’Inversions o a través d’una concessió

David Forné durant l'esmorzar de Nadal amb la premsa.

Les conclusions de l’estudi sobre la implantació del transport públic segregat assenyalen que la millor opció és el tramvia, que transcorri entre la frontera hispanoandorrana i Escaldes-Engordany. El secretari d’Estat de Mobilitat, Transports i Transició Energètica, David Forné, ha explicat que durant el pròxim gener es reunirà amb els comuns de sant Julià de Lòria, Andorra la Vella i Escaldes per definir els recorreguts. No ha volgut donar terminis sobre quan podria estar en funcionament i ha manifestat que en una segona fase es podria connectar la vall central amb Encamp i la Massana a través d’un telefèric.

Govern avança en la implantació del tramvia com un model de transport públic que ajudi a eliminar els vehicles privats de la xarxa viària del país que està congestionada. El tramvia és el model que més s’ajusta a les necessitats del país, tal com manifesta l’estudi encarregat per la secretaria d’Estat. Les conclusions s’han presentat a la Taula de Mobilitat i, segons Forné, durant el mes de gener tenen previst reunir-se amb els comuns de definir els traçats. “Aquest és un projecte de país i les corporacions són planificadores del territori”, manifesta. Confia a tenir els recorreguts tancats durant els primers dos mesos del 2025, tenint en compte que s’han de tractar el tema de les cotxeres i aparcaments, entre altres, i en dotze mesos tenir enllestit el pla de transport segregat de viatgers.

“Són projectes a llarg termini que duraran entre 40 i 50 anys i en les pròximes fases es determinarà el preu global”. En aquest sentit, exposa que “s’hauran de buscar les vies de finançament i una de les opcions podria ser a través del Banc Europeu d’Inversions o fer una concessió”

Forné ha evitat donar cap mena de termini sobre quan podria estar en marxa malgrat que ha posat en relleu que “són projectes a llarg termini que duraran entre 40 i 50 anys i en les pròximes fases es determinarà el preu global”. En aquest sentit, exposa que “s’hauran de buscar les vies de finançament i una de les opcions podria ser a través del Banc Europeu d’Inversions o fer una concessió”.

El tramvia unirà la frontera del riu Runer amb Escaldes-Engordany. Pel que fa a les connexions amb les Valls del Nord i la d’Orient, el secretari d’Estat ha expressat s’hauria de fer a través d’un telefèric. Això seria, però en una altra fase.

Per la seva part, el cap de Govern, Xavier Espot, ha destacat que en la reunió que va mantenir el passat dia nou d’aquest desembre amb el president de la Generalitat de Catalunya, Salvador Illa es va tractar el tema de la connexió ferroviària entre Alp i la Seu i que acabi enllaçant amb Andorra. “Ara es començaran els estudis de viabilitat i d’eventuals costos econòmics”. Afegeix que “hem de treballar amb la pota interna i després amb un eventual enllaç amb la Seu fins a la capital catalana. Cal ser conscients que els preus són enormes i l’acord d’associació amb la Unió Europea ens obriran altres vies de finançament”.

PARC EÒLIC

D’altra banda, David Forné també ha parlat de la transició energètica i del projecte del parc eòlic del Pic del Maià. Explica que aquest 2024 “ha estat un any de molts tràmits administratius amb els comuns d’Encamp i Canillo i també s’han fet consultes en l’àmbit nacional i transfronterer sobre l’impacte ambiental”. Després de passar per la Comissió Tècnica d’Urbanisme, el pla sectorial quedarà aprovat durant l’any vinent es licitaran els treballs per tal de tenir-lo enllestit el 2027.

Etiquetes: