Es tracta d’un nou capítol del serial Air Nostrum. I del que molts usuaris consideren que és, pràcticament, el punt i final d’un servei “que no s’aguanta, perquè ni és fiable ni és seriós ni garanteix horaris ni res de res”. Segons expliquen fonts de la companyia filial d’Iberia, “problemes tècnics han obligat a canviar d’avió”. Alguns dels passatgers que havien d’agafar l’avió han explicat que el raonament que se’ls ha donat és que l’aparell habitual “està en manteniment” i cal emprar un avió que, per dimensions, és impossible que entri a la Seu.
Justament, el model que s’ha fet servir no pot aterrar a l’aeroport urgellenc i ho ha de fer al de Barcelona-El Prat. Això ha comportat que els passatgers que volaven en direcció Andorra, un cop a la capital catalana han estat traslladats en autobús amb parada a l’aeroport d’Andorra-la Seu i posteriorment al Principat. El mateix es farà amb els usuaris que havien d’anar en direcció a Madrid. Seran traslladats per carretera i això provocarà un retard a l’hora d’arribar a Barajas.
Si l’aterratge estava previst a les 20.40 hores, finalment ho farà a cap a dos quarts d'onze, tenint en compte que la sortida està prevista a les 21.20 hores. Això sempre que no hi hagi noves dilacions, atès que no són pocs els usuaris que no compten arribar a destinació abans de la 1 de la matinada. Passatgers del vol que ha d’enllaçar la Seu i Madrid han decidit avortar el trajecte i han anat directament a Lleida per viatjar en AVE i deixar-se d’històries.
Si divendres va ser la meteorologia, aquest diumenge suposadament l’avió que s’usa habitualment per la connexió entre la capital espanyola i la de l’Alt Urgell estava en manteniment i no podia volar
Darrerament, hi ha hagut diversos problemes que han provocat cancel·lacions o canvis d’aeroport. Sense anar més lluny, el mal temps va obligar a desviar l’avió a les instal·lacions aeroportuàries de Lleida-Alguaire. Tot plegat amb l’enuig que tots aquests problemes provoquen als usuaris. No són pocs els que consideren que l’enllaç està tocat de mort i que val més que el Govern reconegui que és impossible sostenir una línia com aquesta.
Des del Govern es va manifestar a principis d’aquest mes de setembre que estaven en constant comunicació amb Air Nostrum per minimitzar les cancel·lacions i esbrinar si les avaries tenien raó de ser o no. Amb el què ha passat en aquests darrers dies, se’ls gira feina. Tant en les oficines de la filial d’Iberia, amb seu a terres valencianes, com a Prat de la Creu, en què ja s’assegurava que aquest setembre estaria tot llest per avaluar nous enllaços per posar-los en servei a principi del 2024.
Però la paciència s’ha esgotat en molts dels usuaris. Fins al punt que hi ha ciutadans del país que han intentat agafar en diverses ocasions i en diferents èpoques de l’any l’avió que enllaça la Seu i Madrid (o a la inversa) i comencen a sospitar que Air Nostrum busca motivacions tècniques per justificar els canvis de vol quan l’aparell no va prou ple i no li surt a compte noliejar el trajecte. De fet, asseguren aquestes fonts, en temporada alta hi ha ben pocs canvis per raons tècniques. N’hi pot haver per mal temps, que són més comprensibles i fàcils de motivar. Però per raons tècniques és més difícil.
Els usuaris exigeixen al Govern que sigui molt més dur amb Air Nostrum i que no pot ser que hi hagi una subvenció anual directa a la companyia de com a mínim 600.000 euros per garantir una línia “que fa aigües”. “Cal que s’aclareixi si és que en temporada baixa de vols a Air Nostrum li surt més a compte noliejar una mena de pont aeri entre Madrid i Barcelona com és el cas d’aquest diumenge i omplir un avió gran i no pas haver de fer altres línies que potser no són rendibles”.
Comentaris (16)