El desviament del vol de la Seu a causa de la calor deixa molt tocat el projecte d’Air Nostrum

Màxima indignació entre els passatgers de l’enllaç entre Madrid i l’aeroport urgellenc que ha acabat aterrant a Alguaire sense que els usuaris hagin rebut cap avís abans d’arribar a Barajas

La llista de vols amb el d'Andorra-la Seu cancel·lat.

La viabilitat del projecte aeri entre Madrid i l’aeroport d’Andorra-la Seu està en entredit. Més que mai. El desviament a Alguaire del vol que aquesta tarda havia d’aterrar a l’aeròdrom urgellenc procedent de la capital espanyola a causa de la calor ha estat la gota que ha fet vessar el vas de la paciència d’alguns passatgers que no és el primer cop que es troben que són traslladats a Lleida i pot ser la baula definitiva per fer saltar pels aires el projecte. La indignació és màxima i la pregunta és òbvia: si no es pot aterrar a la Seu a partir de 30º quants cops operarà aquest estiu la connexió?

De la quarantena de passatgers que aquesta tarda han agafat el vol cap a l’Alt Urgell amb destinació final, en la majoria de casos, a Andorra, n’hi havia uns quants -per sort o per desgràcia- amb vincles institucionals d’alt nivell que han mobilitzat els seus contactes i han fet que la situació agafés encara una dimensió major. Això sí, l’espera que en altres ocasions hi ha per tal de fer, una vegada aterrat el vol, la connexió terrestre entre Alguaire i la Seu, ha estat en aquesta ocasió més fluïda. La mala maror traslladada per alguns dels passatgers a alts comandaments governamentals ha fet mobilitzar una companyia lleidatana que s’ha fet càrrec del trasllat dels viatgers des de l’aeroport lleidatà fins a l’urgellenc.

Air Nostrum al·lega que feia massa calor a la pista de la Seu per desviar el vol a Alguaire

Aquells passatgers rasos -entre els viatgers hi havia persones que tornaven del Perú o una parella amb un bebè de pocs mesos que havia estat a Bangkok- que ni els anava ni els venia qui eren els seus companys de viatge -malgrat que la majoria, poc o molt, es coneixien, segons les fonts consultades- celebraven que els contactes hagin rutllat almenys en algun moment, però també maldaven pel fet que en altres circumstàncies, si els ‘damnificats’ haguessin estat uns altres, l’espera a Alguaire per agafar el bus hauria pogut estar tranquil·lament d’una hora o més -fins que arribessin els passatgers que havien de fer el vol a la inversa i, per tant, havien de fer l’enllaç terrestre de la Seu a Alguaire- en lloc dels deu minuts d’aquesta tarda.

CAP INFORMACIÓ

Per començar, la indignació dels passatgers era total amb Iberia-Air Nostrum. Cap dels viatgers hauria rebut cap mena d’informació sobre el canvi de planificació del vol. Fins que no han arribat a Barajas no han pogut observar que el trajecte fins a la Seu estava cancel·lat. No obstant això, les pantalles en algun moment han deixat sense efecte la cancel·lació afegint més tensió al moment. Hi ha hagut alguns dels passatgers que no han parat compte fins a darrera hora que potser no es tractava d’una cancel·lació total sinó, en efecte, d’un desviament fins a Alguaire.

“Però ningú no ha informat de res i encara no es pot garantir que algú que tenia previst viatjar fins a Andorra no s’hagi quedat a Madrid per desconeixement que en cas de problemes es vola fins a Alguaire”, han indicat alguns dels viatgers que han confirmat que no ha estat fins a veure els panells que no han advertit la incidència. Cap correu electrònic, cap SMS… res de res. “El tracte no ha estat gens bé”, han afirmat alguns dels passatgers, que han remarcat que tot i la situació viscuda no se’ls ha dispensat cap mena de cortesia. Ni un beure, ni un petit refrigeri… Res. I encara quan el vol ha arribat a Alguaire presses perquè baixessin de l’aparell.

Entre els passatgers, hi havia com a mínim un jove per a qui el d’avui representava la tercera vegada que se li desviava el vol cap a l’aeroport de la Terra Ferma. Certament, el viatge ha estat ‘calent’ ja des de Madrid, però en essència hi ha hagut bona companyonia entre la immensa majoria de passatgers, que quan han començat a témer que potser s’haurien d’esperar una hora o més a Alguaire ja estaven fent grups i mobilitzant-se per cercar taxis i poder arribar abans a la Seu. Però els consultats han reconegut que ja des de Barajas, en veure la situació, alguns dels passatgers han fet servir els seus contactes de primer nivell institucional per buscar solucions.

GOVERN

I és que les crítiques a l’administració andorrana no han faltat durant el vol. El pilot de l’avió només els ha informat que per raons meteorològiques no es podia volar fins a la Seu ja que les condicions tècniques fan impossible aterrar a l’aeroport de Montferrer si la temperatura supera els 30º. I el pilot ha informat que en aquell moment es registraven 35º a la capital de l’Alt Urgell i no seria possible fer l’enllaç inicialment previst. Fonts consultades properes a l’administració han admès que els motius tècnics per fer el desviament hi eren. Que una altra cosa és la solució adoptada, que caldrà avaluar.

El panell complet d'aquest diumenge.

I és que per a la immensa majoria dels passatgers, no té cap sentit agafar un vol a priori per anar de la Seu a Madrid -que si funciona, sí que és un guany clar- si s’ha d’acabar passar per Alguaire. “No té cap sentit aquest trajecte ni tan sols la important subvenció compromesa pel Govern”, han assegurat els consultats, que han demanat una explicació pública de l’executiu i que s’aclareixi fil per randa si aquesta circumstància ja se sabia quan es va anunciar la connexió a bombo i plateret. “Si a partir de 30º no es pot aterrar a la Seu, aquest estiu molts dies els vols acabaran o començaran a Alguaire, i això no té cap sentit”, han explicat els consultats.

Si a l’hivern hi ha el risc de la manca de visibilitat i a l’estiu la calor pot alterar els plans, el projecte estaria contra les cordes. En aquest sentit algunes fonts ja han recordat què va passar al seu dia amb Aviaco. I amb el fet que el projecte d’Air Nostrum, l’única companyia que al capdavall va mostrar interès subvencionat per assumir el vol, pot acabar de la mateixa manera. Anant-se’n en orris. I més aviat del que es podia pensar.