L’abonament del transport gratuït va entrar en vigor el juliol del 2022 i a partir d’aquell moment hi ha hagut un increment d’usuaris. Dallerès ha explicat que la previsió que tenien el 2019 amb l’inici de la concessió de les línies de transport públic era de 2,4 milions d’usuaris. En aquell moment, però, el servei era de pagament. El 2023 es va tancar amb 5 milions i aquest 2024, segons exposa, la previsió “és créixer per sobre del 10%”, i s’arribaria als 5,5. Els motius que expliquen aquest creixement són: “l’increment de població ha fet que hi hagi més clients del transport públic, així com la gratuïtat. També hi ha persones que no n’eren i han decidit ser-ho”. Afegeix que “hi ha jovent i usuaris de vehicles particulars que també el fan servir”.
El gerent de Coopalsa ha tornat a insistir que la limitació del servei “són les vies de comunicació i potser per moure a tothom no són suficients”. En aquest sentit, reconeix que “tothom no pot anar amb bus i caldrà buscar alternatives de transport” com pot ser el tramvia. Actualment, la flota de la companyia per cobrir les línies L2, L3, L4, L5, L6 i la Línia Circular és de 35 vehicles i 15 de reforç. Ha explicat que estan en comunicació constant amb Govern que és qui ha de decidir si cal ampliar freqüències o posar més mitjans.
PERTORBACIONS EN EL SERVEI
Gabriel Dallerès ha fet aquestes declaracions durant la presentació de l’enquesta de satisfacció que es va dur a terme durant el mes d’agost a 379 usuaris. La nota global ha estat de 7,5 sobre 10, “lleugerament inferior a la de l’any passat”. El descens ve provocat per la manca de puntualitat derivada d’alteracions de trànsit; les freqüències de pas i la manca d’informació a les parades i a les xarxes socials.
“Canviar el bus de direcció quan tothom ja té el trajecte planificat genera insatisfacció i hi ha coses que millor s’haurien de fer en un altre lloc”
Dallarès ha estat especialment crític amb el que anomena “pertorbacions a la via pública”. En aquest sentit, més enllà que es trobin vehicles aparcats a la parada de l’autobús, el que s’ha queixat és “dels actes voluntaris” com els festius i que obliguen a canviar el recorregut. “Canviar el bus de direcció quan tothom ja té el trajecte planificat genera insatisfacció i hi ha coses que millor s’haurien de fer en un altre lloc”.
El perfil d’usuari és el d’una dona resident, que fa servir l’autobús diàriament amb un abonament, d’entre 26 i 51 anys, que fa més de deu anys que viu al país i que està assalariat. La majoria es dedica a l’hostaleria, el comerç o els serveis.
Des de Coopalsa s’assegura que ja no tenen problemes de personal i es remarca la formació que es fa per aconseguir els conductors siguin amables i coneguin correctament la geografia del país. Així mateix, s’ha deixat clar que en el cas de l’empresa s’ha entregat el pla d’igualtat en els terminis legalment establerts i que des d’aquest dimarts es disposa de comitè d’empresa format especialment per xofers. Precisament, s’ha elaborat un estudi de clima en què la nota és de 7,3 i entre les demandes dels treballadors hi ha la millora de la gestió dels horaris i de la comunicació interna.