Així, el contracte de concessió vigent des del setembre del 2019 estableix que en cas que una decisió de l’administració trenqui l’equilibri establert en l’inici de la concessió, ha de ser compensat degudament. I, per ara, no seria el cas de la davallada de tarifes. Dallerès ha explicat que de setembre a novembre, en els tres primers mesos de funcionament de l’abonament tot a 30 a euros, l’operadora ha tingut més usuaris que en el mateix període del 2019, però que ha deixat d’ingressar 260.000 euros. I, per ara, el Govern no ha satisfet ni un euro per compensar aquest menyscapte. Entre altres coses perquè empresa i administració difereixen sobre la quantitat.
“Qualsevol acció que vagi en aquesta direcció, la d’incrementar l’ús del transport públic, és una bona notícia. Però la rebaixa de l’abonament provoca un efecte en la recaptació de l’operador”
En l’única proposa oficiosa que l’administració hauria fet arribar a Coopalsa, el forat que es reconeix “és de menys de la meitat” del que ha calculat la companyia, que entén que ha aplicat “el sentit comú” en fer els seus barems. Ha agafat el que ingressava el 2019 i el que ingressa ara i ha fet la resta. Dallerès ha deixat clar que “estem d’acord i donem suport a les polítiques” que acaben suposant “que hi hagi més usuaris”. S’hi ha notat i s’hi notarà més encara, ha afirmat el gerent de Coopalsa i president de la Cooperativa.
“Qualsevol acció que vagi en aquesta direcció, la d’incrementar l’ús del transport públic, és una bona notícia. Però la rebaixa de l’abonament provoca un efecte en la recaptació de l’operador” que tal i com estableix el contracte de concessió s’ha de compensar. “Aquest forat s’ha de compensar i no es pot fer gaire més gran”, ha advertit Dallerès, que ha avisat que la companyia entra en un camí evident de risc de fallida. I que en cap cas podria assumir un desequilibri anual que podria anar de mig milió a un milió d’euros.
Dallerès ha lamentat que no s’hagués previst en el moment de decidir baixar les tarifes -substancialment l’abonament, en aquest cas- com compensar la reducció d’ingressos. El gerent de Coopalsa ha volgut deixar molt clar la diferència del perjudici causat per la pandèmia -que ha qualificat de parèntesi i ha deixat al marge- respecte de la davallada d’ingressos producte de la citada rebaixa del preu dels abonaments. “Aquest és el problema greu ara. I cada dia que passa s’agreuja. Ens afecta tant en el futur immediat com en el futur llunyà.”
El responsable de la concessionària ha deixat clar que la solució no passa en cap cas per incrementar sense límit el número d’usuaris -de setembre a novembre del 2019 eren 537.836 i dos anys després se situen en 542.467, per tant, 4.631 usuaris més, que ni tan sols arriben a 1% d’increment- perquè si fos així, caldria incrementar la flota o desdoblar línies i, novament, es trencaria l’equilibri acordat el 2019, en aquesta ocasió pel cantó de les despeses de l’operadora i novament l’administració hauria de compensar.
ENQUESTA
Gabriel Dallerès ha fet aquestes manifestacions en el marc de la presentació d’una enquesta de satisfacció dels usuaris. Els viatgers de les línies que explota Coopalsa -les que van a Encamp, al Pas, a Ordino, a Arinsal i la circular d’Andorra i Escaldes- qualifiquen globalment el servei amb un 8,2. La pitjor nota se l’endú la puntualitat, amb un 7,6 sobre 10. En tot cas, molt bones notes extretes sobre una consulta a una mostra de 370 persones que esperaven el bus en parades de les línies entre el 26 de setembre i el 15 d’octubre.
El perfil més habitual del transport públic serien dones d’entre 26 i 51 anys, sense carnet de conduir ni cotxe, habitualment assalariades i que es mouen o bé per treballar o bé per fer gestions
El gerent de Coopalsa ha reconegut que “ens ha sorprès la nota” perquè “pensàvem que seria més baixa”, especialment “per les incidències que hi va haver a l’inici”. Aquesta enquesta també és obligatòria per contracte i és “una fotografia fidel” del que pensen els usuaris lluny d’altres percepcions que es puguin donar a través de les xarxes socials i altres. Dallerès ha reconegut que la influència de la davallada de preus pot haver contribuït a donar una sensació millor. Alhora, la consulta es va fer sense la incidència que torna a tenir ara la Covid, sobre la qual no es va preguntar res.
Entre algunes de les dades que inclou l’enquesta i de les quals s’ha fet ressò el gerent de Coopalsa, hi ha que els aspectes que més tenen en compte els usuaris són l’accessibilitat (9,2), la puntualitat (7,6) i la conducció (9,3). El perfil més habitual del transport públic serien dones d’entre 26 i 51 anys, sense carnet de conduir ni cotxe, habitualment assalariades i que es mouen o bé per treballar o bé per fer gestions. La rebaixa del preu de l’abonament és un factor clau. Tres de cada quatre usuaris del bus hi pugen amb els abonaments de trenta euros. Fins ara, com a molt dos de cada quatre tenien algun tipus d’abonament.
“Els conductors i els vehicles sempre respecten les limitacions dictades en cada moment”
El gerent de Coopalsa i president de la Cooperativa, Gabriel Dallerès, ha assegurat que els vehicles del transport públic “sempre van respectant les limitacions” establertes a cada moment. I que els conductors tenen instruccions de què vetllin pels aforaments decretats. Per al màxim responsable de la concessionària de bona part de les línies de bus, ni abans del confinament, ni durant el confinament, ni ara, no hi ha sobrecàrrega. I ha atribuït a sensacions personals i individuals que això es vegi així, però que l’enquesta de satisfacció no ho mostra. Alhora ha deixat clar que les autoritats sanitàries “no ens han dit en cap moment” que el transport de viatgers sigui un focus de contagi de Covid. I per tant, si es redueixen els aforaments, “si es dóna la sensació que som un focus de contagi, estem treballant en la direcció contrària a fomentar l’ús del transport públic”.