La qüestió s’ha tractat “col·lateralment”, segons el ministre de Presidència i Economia, Jordi Gallardo, durant la comissió de seguiment del transport públic que es fa de manera trimestral, i que aquest dimarts ha posat sobre la taula des del nou abonament a trenta euros mensuals a les millores que es volen implementar -com un increment de la informació que es facilitarà de forma oral tant a l’interior dels vehicles com a les parades- passant per un repàs en les dades. En aquest sentit, el titular ministerial ha afirmat que operadors i administració s’agafen la posada en marxa de les noves tarifes com una mena de “posada en marxa de tot plegat”. És a dir, com si la concessió comencés de nou en relació amb l’ús del transport públic.
Tant des de Nadal com de Coopalsa han assegurat que “de moment” aquesta és la fórmula que se’ls ha anunciat des de l’administració i “confiem que així sigui” per tal que les empreses no hagin de patir tensions de tresoreria
Gallardo ha explicat que abans de l’entrada en funcionament de les línies actualment en vigor hi havia una mitjana de 200.000 usuaris mensuals. Durant el primer trimestre de la concessió, just abans de la pandèmia, es va arribar a puntes de 400.000 usuaris al mes. Però aquesta utilització va caure, pràcticament fins a zero, durant el confinament. I ara cal “confiar que de mica en mica es vagin recuperant usuaris”. “Tenim coses a treballar”, ha remarcat el ministre, per aconseguir que hi hagi un traspàs d’usuaris del transport privat cap al públic. El primer són les tarifes.
El ministre ha insistit que les companyies -Coopalsa i Nadal-Julià- “no patiran cap tipus de pèrdua” gràcies al respecte escrupolós que el Govern farà de la clàusula de l’equilibri econòmica-financer de la concessió. “Per tant, des d’aquest punt de vista, tranquil·litat absoluta”, ha insistit Gallardo, que ha explicat que des del punt de vista del càlcul de l’equilibri esmentat, arran de la pandèmia, s’han ajustat els paràmetres i els conceptes que s’inclouen en aquest equilibri. I que arran de la davallada de tarifes, caldrà veure la recaptació de la taxa verda per establir el mecanisme definitiu per establir la compensació a les companyies.
D’entrada, “després del tancament del primer mes, (les empreses) presentaran una factura amb els tiquets venuts” i en funció del que hagin deixat d’ingressar per la reducció tarifària, se’ls compensarà. Tant des de Nadal com de Coopalsa han assegurat que “de moment” aquesta és la fórmula que se’ls ha anunciat des de l’administració i “confiem que així sigui” per tal que les empreses no hagin de patir tensions de tresoreria per haver de suportar les rebaixes decretades pel Govern.
Gallardo ha explicat que abans de l’entrada en funcionament de les línies actuals hi havia una mitjana de 200.000 usuaris mensuals. Durant el primer trimestre de la concessió, abans de la pandèmia, es va arribar a puntes de 400.000 usuaris al mes
Gallardo ha explicat també que s’ha fet una repàs al transport escolar tenint en compte que a principi de setembre milers d’usuaris tots a l’una agafen busos i això pot comportar disfuncions que es miraran de resoldre a la major brevetat. Des del punt de vista logístic, el principal canvi és que una part dels estudiants del Lycée cursaran a partir del setembre estudis al centre del Roc, a Ciutat de Valls, i això vol dir que en aquell indret s’hi incrementarà el trànsit. En tot cas, les companyies ja ho tenen previst.
El ministre ha explicat també que no els consta que cap empresa del sector hagi fet fallida per culpa de l’impacte de la pandèmia i que només Andbus s’ha hagut d’acollir a un expedient de regulació d’ocupació. Alhora, hores d’ara, i vista la situació actual, no hi ha previsions que s’hagi d’acudir a l’activació de cap ERTO per al sector del transport. “Les xifres actuals no ens fan pensar en el fet que a curt termini tornin a ser necessaris els ERTOs”, ha afirmat Jordi Gallardo.