Cada incidència en el vol a Madrid costa a Air Nostrum entre 8.000 i 19.000 euros

La companyia admet que els problemes s’han incrementat aquest 2023; fins a l’octubre, s’han registrat 18 avions demorats, 24 desviats i 19 cancel·lacions

Un dels avions d'Air Nostrum que fan la ruta entre Madrid i la Seu.
Un dels avions d'Air Nostrum que fan la ruta entre Madrid i la Seu.

Cada vol entre Madrid i la Seu d’Urgell o en el trajecte contrari que pateix una incidència greu -sigui retard, desviament o cancel·lació- suposa un considerable cop econòmic per a Air Nostrum. La companyia indica que el cost oscil·la entre els 8.000 i els 19.000 euros per operació. I no es pot dir que, almenys aquest 2023, siguin poques les vegades que ha succeït. En total fins a l’octubre s’han registrat 18 vols demorats, 24 víctimes de desviaments i 19 cancel·lacions. 

Així es desprèn de la informació a la qual ha tingut accés Altaveu. Unes dades que evidencien que els problemes de la línia han anat en augment aquest any. De fet, així ho hauria reconegut la mateixa companyia durant les reunions amb Govern. En aquest sentit, s’apunta que s’han incrementat les incidències vinculades als problemes meteorològics, però també que, quan hi ha algun problema amb algun avió, no sempre és àgil fer les reparacions escaients perquè encara es mantenen els efectes dels talls en les cadenes de subministrament. A banda, és més complicat substituir els aparells perquè, un cop recuperada la normalitat en la navegació aèria després de la pandèmia, la disponibilitat és menor.

Tot això hauria provocat les xifres d’incidències d’aquest any que, s’admet, no està sent “tan bo” com el 2022. Així, es comptabilitzen un total de 18 vols demorats, 24 que han patit desviaments -en aquest cas, en no haver pogut aterrar a la Seu, l’afectació va ser doble: al d’anada i al de tornada- i 19 cancel·lacions.

L'aeroport d'Andorra-La Seu.

Relacionat

Govern manté el contracte de Madrid amb Air Nostrum i aposta per vols d’hivern amb Palma

Cal tenir en compte, això sí, que en algun cas hi ha trajecte que han patit a la vegada dues de les incidències. Per posar un exemple, hi ha viatges que han patit inicialment un retard i, per culpa d’això, no han tingut temps d’aterrar a la Seu i això ha provocat que el vol acabi a Lleida o a Barcelona. I, de retruc, el trajecte que havia de connectar l’aeròdrom alturgellenc amb la capital d’Espanya o bé entra en la categoria de desviats o directament va ser cancel·lat.

Segons les explicacions donades des d’Air Nostrum, en la majoria d’incidències el motiu va ser meteorològic. Per exemple, dels 19 vols cancel·lats, 11 ho van ser per aquestes causes. En els altres vuit, s’admet que l’origen de la incidència va ser tècnic. El clima també ha estat el motiu d’un nombre important dels vols que s’han desviat a altres aeroports.

Sobre els efectes econòmics d’aquestes incidències, Air Nostrum assegura que cada dia que l’operativa, sigui pel motiu que sigui, no funciona com toca, li suposa un import que varia entre 8.000 i 19.000 euros. La xifra concreta depèn principalment del nombre de passatgers afectats i inclou les indemnitzacions que s’han d’abonar seguint la normativa vigent, el transport per carretera extra o, si han d’acabar fent nit en hotel, el menjar i l’allotjament.

Comentaris (7)

Trending