El bus gratuït fins al 2034 costarà 116 milions a Govern

La posada en marxa del bus nocturn, l’ampliació de freqüències i noves línies com la recuperada L3 incrementa el cost del servei fins a 9,2 milions anuals, xifra que queda consignada en el pressupost per al 2025

Un bus de la línia 3.
Un bus de la línia 3.

El Govern segueix apostant de forma ferma per la gratuïtat del transport públic. Així es comprova en el pressupost per al 2025. De fet, l’aposta, per dir-ho d’alguna forma, s’apuja. De cara a l’any vinent, la previsió és destinar un total de 9,2 milions a cobrir les despeses que genera aquest servei i la xifra es mantindrà fins a la finalització de l’actual contracte amb les companyies concessionàries, l’any 2034. Al llarg de tot aquest temps, es calcula un cost per a l’Estat de 116 milions.

El que queda clar, almenys segons les dades que conté el pressupost per a l’any vinent, és que l’executiu té la clara intenció de mantenir l’impuls del servei de bus gratuït per als residents. De fet, la previsió és que destinarà més diners que els que havia previst per enguany. Si la partida consignada per aquest 2024 era de 8,3 milions, la de l’exercici vinent ascendirà a 9,2.

Així s’apunta en l’article 10 de la part dispositiva del projecte de llei, que regula les “despeses plurianuals que s’estenen durant un període superior a cinc anys”. Entre aquestes, les concessions de les línies de bus nacionals. I aquí és on s’explica que, al llarg dels darrers temps, el nombre d’usuaris s’ha disparat. S’ha multiplicat per tres d’ençà que, ara fa uns anys, es va instaurar l’abonament a 30 euros mensuals i, posteriorment, des de la gratuïtat. També, s’apunta, ha crescut el servei amb més freqüències i noves línies, com la recuperada L3 o el bus nocturn.

I això ha fet que un contracte que, en un principi, preveia un cost de 16,8 milions per a tot el període de la concessió, s’hagi multiplicat per set. Per a tot el període ara s’estima un cost de 116 milions. Així, es preveuen despeses anuals de 9,2 milions fins al 2033 i, pel 2034, 5,53, ja que el contracte actual no cobreix tot aquell exercici.

Pel que fa a la distribució del cost per línies, la que més diners requerirà serà l’L4, entre la capital i el Pas. L’any vinent Govern preveu pagar 1,67 a la concessionària. En segon lloc, l’L2, fins a Encamp (1,5) i, en tercer, l’L6, fins a Ordino (1,46). Pel que fa als busos a Sant Julià, L1 suposa una despesa d’1,25 milions i l’Exprés, 1,24. La més barata per a l’executiu és l’LC, la circular entre Andorra la Vella i Escaldes, amb 178.000 euros de cost.

El pressupost també preveu els plurianuals dels contractes de dos altres serveis de transport. Per un costat, 130.000 euros  per a la bicicleta elèctrica compartida, el contracte de la qual s’acaba el 2027. Per l’altre, fins a 7,6 milions per a la concessió de l’heliport nacional, encara en construcció. Aquesta xifra seria la màxima que hauria de pagar Govern al final de la concessió, l’any 2052.

Comentaris (19)

Trending