“Lluitar contra la dependència del cotxe que ens obliga a fer una despesa”. Aquest és un dels arguments que Mijares ha fet servir només començar la presentació davant dels mitjans de comunicació. La plataforma ha fet una defensa aferrissada del transport públic què consideren que “és la solució”, tot i que manifesten que “l’actual model és insuficient perquè no és prou competitiu i només suposa poc més del 10% dels desplaçaments que es fan al país”.
Mijares ha defensat a capa i a espasa el tramvia perquè destaca que “és un model ràpid, sostenible i còmode”. En aquests moments, la secretaria d’Estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat ha tingut diverses reunions amb els comuns de Sant Julià, Andorra la Vella i Escaldes-Engordany per tractar la reserva d’espais per poder redactar el traçat. En aquest sentit, el portaveu d’Andrail demana que es pugui arribar a un acord “abans de final d’any i el 2027 es tingui el projecte redactat”. És clar que, si no hi ha un avançament electoral, els pròxims comicis generals tindran lloc d’aquí a dos anys i, per aquest motiu, vol que “hi hagi un acord entre totes les forces polítiques de l’arc parlamentari”, que garanteixi que guanyi qui guanyi, tirarà endavant.
“El país ha tingut els recursos econòmics per finançar obres de gran envergadura com el túnel de les Dos Valires” i exigeix que “fem aquesta despesa ja perquè no sabem si tindrem els diners d’aquí a 20 anys”
La plataforma és conscient que la construcció del tramvia té un cost elevat, però recorda que “el país ha tingut els recursos econòmics per finançar obres de gran envergadura com el túnel de les Dos Valires” i exigeix que “fem aquesta despesa ja perquè no sabem si tindrem els diners d’aquí a 20 anys”. Ha posat l’exemple de ciutats com Barcelona i Tolosa “on construir aquest tipus d’infraestructura no és lent i si està redactat l’1 de gener del 2027 pot estar en funcionament a finals del 2023”.
La voluntat del Govern és que el transport segregat tingui continuïtat fins a la Seu i s’ha acordat amb la Generalitat de Catalunya estudiar-ne la viabilitat. Sebastià Mijares, sobre les dificultats que pot ocasionar l’orografia on està situada l’N-145, ha manifestat que “Suïssa o Lisboa no es caracteritzen per ser llocs un terreny pla”.
Des d’AndRail volen arribar a tota la població amb aquesta campanya perquè exposen que més del 50% de les emissions de CO2 d’Andorra provenen de la mobilitat i és la zona del Pirineu amb més pol·lució. De fet, hi ha un vehicle per 1,2 vehicles per cada resident i “volem acabar amb el col·lapse viari”.
TREN FINS A BARCELONA
D’altra banda, el portaveu de la plataforma ha lamentat que les conclusions de l’estudi de viabilitat per connectar la Seu d’Urgell i Alp amb tren “siguin bastant negatives i no les compartim”. Tot i això, no tiren la tovallola perquè algun dia es pugui anar d’Andorra a Barcelona amb ferrocarril.
Confia que un cop feta la reforma de Rodalies es pugui tornar a contemplar encara que sigui més tard del que podien preveure.
Comentaris (17)