Tots els advocats defensors del ‘cas BPA’ demanen que s’aparti el fiscal general de la causa

Els representants legals dels processats denuncien la maniobra de la fiscalia per intentar obtenir una modificació legislativa que beneficiava el ministeri públic per poder mantenir l’acusació

El fiscal general, Alfons Alberca (esquerra), i el fiscal adjunt Borja Aguado.
El fiscal general, Alfons Alberca (esquerra), i el fiscal adjunt Borja Aguado.
Nou cop d’efecte en el ‘cas BPA’. Pràcticament tots els advocats defensors dels 24 processats en la causa general de l’esmentat afer han presentat aquest matí davant el Consell Superior de la Justícia una petició perquè s’aparti de la causa el fiscal general de l’Estat, Alfons Alberca, i també perquè es deixi al marge de qualsevol actuació l’adjunt Borja Aguado. La demanda de recusació està íntimament relacionada amb el que els lletrats consideren una maniobra de la fiscalia per intentar obtenir una modificació del Codi de procediment penal amb la qual el ministeri públic podria fer servir suposades proves per acusar que el Tribunal Constitucional, de facto, va tombar fa mesos amb la denominada ‘sentència Campos’.

La petició perquè es deixi al marge del procediment tant Alberca com Aguado també s’hauria fet saber a la síndica general, Roser Suñé, atès que el rerefons de la demanda s’escau amb una indeguda relació entre el ministeri fiscal i el poder legislatiu. Segons fonts coneixedores del text de la petició de recusació, es recorda que la normativa que regula el funcionament del ministeri públic estableix clarament com aquest organisme s’ha de relacionar amb el Consell General per tal de garantir la separació de poders. El fiscal, a l’entendre dels advocats defensors del ‘cas BPA’, no hauria respectat en cap cas el que estableix la normativa i hauria estat ell mateix qui va acudir al poder legislatiu sol·licitant que li interessava que es canviés el Codi de procediment penal a través d’unes esmenes incloses en una llei de prevenció del blanqueig.

Tant Alberca com Aguado haurien participat en converses i almenys una reunió amb consellers dels tres grups parlamentaris que donen suport a Govern per tal de fer entendre als parlamentaris per què calia que es canviés la legislació. Formalment, oficialment, seria per complir amb les exigències del Moneyval. Però els advocats que demanen a la cúpula judicial que faci fora de la causa els dos fiscals dubten, i molt, que aquella motivació oficial sigui la real. I que el que persegueix la fiscalia és poder deixar sense efecte la sentència del Tribunal Constitucional que al seu dia va deixar clar que no es poden traslladar elements que afecten la intimitat de les persones, com ara unes escoltes telefòniques, d’una causa a una altra. I menys encara entre causes seguides en jurisdiccions diferents.

Es dóna el cas, a més, que totes aquelles peticions fetes per processats per tal que s’extreguin del sumari escoltes que fan referència a ells i que s’havien incorporat a la documentació de manera il·legal a tenor del criteri jurisprudencial del Constitucional, han quedat aturades. Curiosament o no, Alberca i Aguado van mantenir la reunió amb els parlamentaris el 10 d’octubre i, just l’endemà, el fiscal general va sol·licitar la suspensió del judici perquè hi havia la possibilitat que una de les defenses de processats podia plantejar un recurs d’empara contra la desestimació d’una primera petició de recusació que es va fer contra el màxim representant del ministeri públic.

La comissió legislativa de Finances i Pressupost havia de començar a analitzar aquest dimarts les controvertides esmenes i, de moment, les ha aparcat; els propers dies es decidirà si avancen o es deixen en un calaix

Ara la petició no la fa una sola defensa, sinó pràcticament totes les que intervenen en la causa general del ‘cas BPA’, i s’adreça a Alberca i Aguado per, en el fons, no haver respectat la separació de poders i, alhora, demanar ‘favors’. Perquè fins i tot en algun cas contra les apreciacions del Col·legi d’Advocats, la consellera general Maria Martisella, en nom del grup demòcrata, va acabar presentant les esmenes legislatives demanades per la fiscalia. Unes esmenes que s’havien de començar a tractar aquest dijous en el marc de la comissió legislativa de Finances i Pressupost.

Segons fonts parlamentàries, les esmenes sols s’han anunciat però encara no s’han debatut. Els consellers, almenys uns quants d’ells, són conscients de la polèmica que envolta el cas, i volen analitzar molt acuradament la situació i les responsabilitats en què poden incórrer. De fet, no es descarta que es desestimi tramitar les esmentades esmenes i es deixin al calaix. En tot cas, la decisió última no s’adoptarà fins als propers dies. A més a més, l’entrada a tràmit del pressupost general de l’Estat per al 2020 passa al davant de la tramitació de qualsevol altra llei que tingui sobre la taula la comissió legislativa esmentada, amb la qual cosa els canvis interessats per la fiscalia no es podrien fer amb la celeritat pretesa.

Comentaris (13)

Trending