Toni Martí respira alleujat: Espanya ‘assumirà’ l’organització de la Cimera Iberoamericana

Pedro Sánchez assegura el suport espanyol en matèria logística i de seguretat per a la trobada de caps d’Estat i de govern iberoamericans que hi ha d’haver el 2020 al Principat

-
Ni el GPS de l’aeroport de la Seu ni el suport i acompanyament espanyol per la negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE). Un dels maldecaps principals que té Toni Martí és l’organització de la Cimera Iberoamericana del 2020. I una de les demandes que pretenia fer el cap de Govern a Mariano Rajoy era que li proporcionés una col·laboració logística i en matèria de seguretat que, més o menys, Pedro Sánchez, el nou president espanyol, li ha garantit. Martí ha ressaltat la importància de les relacions amb Espanya per a la projecció andorrana en el món.

Des del faristol de la sala d’actes de la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre, a Madrid, on s'ha celebrat l’acte de commemoració dels 25 anys de relació bilateral i diplomàtica entre el Regne d’Espanya i el Principat d’Andorra, Sánchez ha afirmat que “poden comptar amb el suport” espanyol perquè la cimera que ha d’acollir el Principat sigui un èxit. Martí ja no estarà al capdavant de l’executiu. Però el fet que el seu gabinet hagi insistit per activa i per passiva a portar a Andorra la trobada de mandataris -caps d’Estat i de govern- iberoamericans i saber després la realitat del que es necessita han fet que l’actual mandatari andorrà esmerci tots els esforços possibles per lligar ben lligat la trobada internacional.

El cap de l’executiu fa temps que està molt preocupat per deixar lligat un acte que, només quant a policia, demanda sis-cents agents

I és que només en matèria de seguretat és necessiten uns sis-cents agents que el Principat no té. I que haurà de buscar. D’aquí la necessària col·laboració que es preveia tenir de l’Espanya de Rajoy i que ara, amb el canvi de govern sobtat a la Moncloa, no es veia del tot clar. En la breu trobada que haurien mantingut en els dos mandataris governamentals, en un dels primers actes públics de Sánchez com a president espanyol, s’hauria refermat en el compromís d’Espanya de donar suport a Andorra per a la cimera. I no només en matèria de seguretat. També en la logística global. En resum: que siguin els espanyols que condueixin la història sota bandera andorrana.

Sánchez, que ha celebrat la “comú vocació europea i iberoamericana” tant d’Andorra com d’Espanya ha garantit el suport del seu govern tant a l’organització de la cimera com en la negociació amb la UE. El nou president espanyol, que ha remarcat que el 47% dels assalariats al Principat i el 21% dels residents són espanyols i que la meitat dels turistes que rep el país també procedeixen de l’Estat veí del sud, ha destacat que “no són només 25 anys” de relació diplomàtica bilateral sinó “segles d’història compartida” com també ha destacat Toni Martí durant el seu discurs.

El president espanyol, que enviant missatges més enllà de la relació amb Andorra ha assegurat que el seu mandat estarà marcat pel fet “d’avantposar sempre el consens a la crispació” i li ha reconegut a Martí en petit comitè que té gairebé tot el futur gabinet ministerial enllestit, ha assegurat alegrar-se de l’entrada en vigor enguany de l’intercanvi automàtic d’informació fiscal que suposar “un clar instrument en la lluita contra el frau fiscal”. Pedro Sánchez també ha ressaltat la cohesió social i territorial entre tots dos països i el “progrés i benestar compartits”.

Relació d’acords

Toni Martí ha afirmat que “les relacions hispanoandorranes són una peça clau per a la construcció de la posició d’Andorra en un món global”. També ha destacat els acords i convenis econòmics, comercials i fiscals signats amb Espanya com a algunes de les fites més importants dels 25 anys de relacions diplomàtiques entre Andorra i Espanya. Segons el cap de l’executiu andorrà, la profunda transformació econòmica i fiscal aconseguida per Andorra en els darrers anys ha comptat amb la col·laboració destacada d’Espanya.

El nou ocupant de la Moncloa ha fet una de les primeres compareixences públiques en el marc de  la commemoració dels 25 anys anys de relació hispanoandorrana

En el seu discurs, Martí s’ha referit a la col·laboració i acords assolits en matèria d’educació, cooperació policial, judicial, financera, seguretat social, salut o gestió de residus. Des del 1993, any de l'aprovació de la Constitució andorrana, "podríem destacar l'acord del 2000 entre França, Espanya i Andorra sobre l'entrada, la circulació i residència dels respectius nacionals -anomenat acord trilateral-, l’acord d'intercanvi d'informació fiscal de l'any 2010 i l'acord per evitar la doble imposició, signat el 2015", ha dit. Martí també ha aprofitat la seva intervenció per destacar els reptes als quals s'enfronta Andorra, com la negociació de l'acord d'associació amb la Unió Europea, així com per reafirmar la candidatura d'Andorra per organitzar la Cimera Iberoamericana de 2020 com a "símbol de les bones relacions amb el país veí”.

Per part espanyola han assistit, a més del president del Govern, la presidenta del Congrés de Diputats, Ana Pastor; el ministre d’Afers Exteriors en funcions, Alfonso Dastis, el secretari d'Estat per a la Unió Europea, Jorge Toledo; el director general per a Afers Internacionals del ministeri de Presidència, Bernardo de Sicart; l'ambaixador del Regne d'Espanya a Andorra, Manuel Montobbio, així com els exministres d'Exteriors Trinidad Jiménez, Miguel Ángel Moratinos i Carlos Westendorp, entre d'altres.

Per part andorrana, han acudit a l’acte el ministre de Finances, Jordi Cinca; el ministre d'Economia, Competitivitat i Innovació, Gilbert Saboya; la subsíndica general, Mònica Bonell; el representant personal del copríncep episcopal, Josep Maria Mauri; el president del Consell Superior de Justícia, Enric Casadevall; així com els excap de Govern Òscar Ribas i Jaume Bartumeu i exministres d'Afers Exteriors com ara Meritxell Mateu i Xavier Espot.

Etiquetes: