Però els posicionaments de França i Espanya han pesat molt. Tant, que els principals valedors de donar suport a Guaidó que era tant com voler dir que Andorra es posicionava al costat dels seus dos gegants veïns van filtrar abans d’hora que tot estava decidit. La situació no ha estat gens fàcil dins de l’executiu -entre altres coses, perquè a nivell judicial, i molt sovint relacionat amb el ‘cas BPA’, Andorra s’ha alineat sense manies al costat del ‘règim de Maduro’- i al final s’ha resolt amb una lloança de la democràcia que porta implícit, ara, un tímid suport a Guaidó.
“Andorra se suma a la crida per trobar una solució democràtica per a Veneçuela” és l'encapçalament del comunicat governamental després d'una intensa discussió al gabinet ministerial
De fet, en el comunicat oficial on el Govern manifesta la seva posició ja es veu clar la timidesa de la decisió. “Andorra se suma a la crida per trobar una solució democràtica per a Veneçuela”, és l’encapçalament del manifest que segueix dient que “vista la situació de crisi institucional en què es troba immersa Veneçuela, el Govern d’Andorra considera imprescindible que s’iniciï un procés polític pacífic que permeti al poble veneçolà decidir el seu propi futur a través de la celebració d’unes eleccions presidencials lliures i transparents”. En aquest marc, i segons el mateix comunicat, “el Govern considera que Juan Guaidó és el president encarregat de dur a terme aquest procés electoral”.
Govern assegura estar “atent a les conclusions de la reunió del Grup Internacional de Contacte sobre Veneçuela, que se celebrarà el pròxim dijous 7 de febrer a Montevideo, amb la participació de 8 països de la Unió europea (Espanya, França, Alemanya, Itàlia, Països Baixos, Portugal, Suècia i Regne Unit) i de 5 llatinoamericans (Bolívia, Costa Rica, Equador, Mèxic i Uruguai)”. De fet, l’existència de dita reunió collava més els dirigents andorrans, des de França i, especialment, des d’Espanya. Però també s’és conscient que en altres sectors, com el judicial, Andorra s’havia posicionat molt al costat d’organismes imposats i dirigits per Nicolás Maduro, ja ni tan sols pel ‘chavisme’, clarament dividit.
Amb tot i finalment, el comunicat acaba mantenint que “Andorra defensa, per sobre de tot, els valors de la democràcia, els drets humans i l'estat de dret. El Govern mostra la seva solidaritat i respecte al poble veneçolà i espera que pugui superar la crisi econòmica i social actual”.
Solidaritat amb la població
El ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, ha reafirmat el que l'executiu ja ha expressat mitjançant un comunicat i més enllà de deixar clar que no es dóna suport a Guaidó com a president sinó com la persona amb més capacitat de reconeixement intern, a Veneçuela, i internacional per fer-se càrrec del procés de transició que garanteixi unes eleccions lliures, democràtiques i transparents. Cinca ha afirmat que el Govern també pretenia donar "una mostra de solidaritat amb el poble de Veneçuela, que no ho està passant gens bé amb una crisi econòmica i social molt dura, amb una situació de precarietat".
El portaveu governamental no ha volgut entrar en les diferències internes, en la divisió en el gabinet ministerial. S'ha limitat a dir en aquest sentit que hi ha una decisió del Govern d'Andorra i és la que és. Dilluns es va començar a tractar la qüestió i es va encomanar al ministeri d'Exteriors una visió de la situació i una anàlisi de les posicions mantingudes per d'altres països. Vinculat al fet que Andorra ostenti la secretaria de la Cimera Iberoamericana encarada a organitzar el certamen del 2020, Cinca ha pronosticat que la situació veneçolana no hauria d'impedit "treballar com es fa habitualment". Això sí, sí és cert que s'ha de liderar aquesta organització "en un moment especialment delicat". I que Andorra "ha de saber estar a l'altura d'aquests reptes sense perdre la independència i la sobirania".
Comentaris