Cinca, en una carta enviada al cap de Govern, Toni Martí, perquè al seu torn la fes arribar al síndic, expressava “la meva preocupació per l’aparent desproporció entre el volum de documents que poden representar algunes d’aquestes demandes i la quantitat d’hores que pot suposar preparar-la, en relació a la informació que pot obtenir de l’anàlisi de la mateixa el conseller general que l’hagi demanat”.
El titular de Finances seguia explicant que “la documentació demanda són milers de folis que ocupen 27 classificadors. Recopilar-la ha suposat un important nombre d’hores de treball de recerca als arxius de Duana i en fer còpies d’una documentació reiterativa dels darrers 6 anys. Un esforç possiblement desproporcionat en relació al valor de la informació aportada, la qual hauria pogut quedar suplerta i satisfeta per un mostreig de la mateixa”.
El conseller progressista envia una carta al síndic amb el prec que la faci arribar al cap de Govern i a la junta de presidents lamentant que el responsable ministerial jutgi quina documentació pot ser útil i quina no
Naudi considera que les manifestacions versades per Cinca suposen un menysteniment cap a la potestat de control que el poder legislatiu té sobre el poder executiu en virtut de les disposicions recollides a la Constitució i al reglament del Consell General. El parlamentari d’SDP fa evident el seu enuig al síndic, Vicenç Mateu, perquè al seu torn l’expliciti al cap de Govern. “Qui és un ministre -aquest o qualsevol altre- per decidir des de la seva alta magistratura que el contingut i abast d’una demanda d’informació suposa una ‘desproporció’” en relació al que es pot extreure de la seva anàlisi, es demana el conseller.
El parlamentari progressista recorda que “és ben evident que el Govern té l’obligació de trametre als consellers generals la informació que sol·liciten”. I que la informació rebuda “pot ser rellevant per a diverses finalitats -legislatives, de control, etc.- o fins i tot no ser-ho per a cap, però el Govern l’ha de trametre”. Naudi explica en la carta adreçada al síndic que les consideracions del ministre de Finances “em semblen no solament políticament equivocades sinó constitucionalment inadmissibles”.
El conseller d’SDP sol·licita a Vicenç Mateu que posa en coneixement de la junta de presidents el seu malestar, “la meva més ferma repulsa” a les “manifestacions menystenidores abocades pel ministre de Finances” i afirma en la carta tramesa al síndic, que també demana Naudi que sigui lliurada al cap de Govern, que “em sembla preocupant haver de recordar al Govern que el Consell General té una activitat constitucionalment i reglamentària regulada i és, abans que qualsevulla altra cosa, un òrgan polític al qual la Constitució reconeix autonomia política per aconseguir finalitats i emprar procediments lliurement escollits dins el marc de la pròpia Constitució i del reglament del Consell General”.
Comentaris