Les paraules de Cairat s’emmarquen en l’ampliació de la moratòria de suspensió de llicències d’obra que es votarà aquesta tarda al Consell General. El cònsol ha lligat la prolongació de la moratòria a l’elaboració dels estudis de revisió dels plans d’urbanisme. En el cas de Sant Julià, el comú traurà a concurs “pròximament” la contractació d’un despatx que “ens pugui assessorar en aquesta revisió”. Pel que fa a plans parcials aturats, el cònsol no ha pogut detallar-ne un nombre: “A data d’avui no tenim una xifra exacta perquè potser n’hi ha hagut que ni tan sols s’han arribat a presentar”.
Sobre la idoneïtat de la moratòria, Cairat ha afirmat: “La valorem positivament perquè ens dona més temps per reflexionar sobre el model urbanístic dels pròxims anys. A Sant Julià i a Andorra. Entenem que la futura revisió del POUP ha d’incloure les conclusions dels estudis de capacitat de càrrega. Pot ser que acabem necessitant aquest marge de temps complementari per poder incloure-les”. “També estem treballant en la revisió i la possible modificació de la Llei del sòl. Creiem que la norma ja ha fet el seu recorregut. Per tant, cal canviar el seu plantejament de fons, que sigui una llei enfocada a un urbanisme molt més sostenible”, ha afegit.
Quant als projectes de caràcter sostenible que el comú té entre mans, Cairat ha anunciat que aquest any es traurà a concurs l’elaboració d’un pla d’ordenament forestal (tenir-ne un és una obligació que emana de la Llei de medi ambient) i també s’augmentaran els recursos econòmics vinculats a la gestió forestal: per aprofitar correctament la matèria forestal, per autoprotecció (“si s’abandonen, correm el risc de patir més incendis”) i per protegir la biodiversitat dels boscos (“som una de les parròquies amb més massa forestal”).
El cònsol també ha destacat que la corporació treballa en un projecte de carril bici segregat (separat de les carreteres principals, de la via urbana, en un espai més natural). La idea és “connectar amb el carril bici d’Andorra la Vella, poder connectar tota la vall central”. El tram entre Sant Julià i la capital es traçaria des d’Aixovall fins a la Margineda i passaria per zones privades, per tant, es tractaria d’una concertació publicoprivada.
Finalment, Cairat ha recordat el treball en curs del comú per establir una política de gestió de camins. En aquest sentit, el cònsol ha subratllat la “necessitat de crear una taula de camins” amb representació dels països veïns: “Cal parlar amb els actors de l’altra banda de la frontera”. Cairat considera que cal “potenciar els camins” i això implica “mantenir-los, connectar-los, recuperar-ne alguns i regular-ne els usos”, sempre sota un objectiu “conservacionista del medi”. “Hem de procurar reduir la massificació de les activitats i el seu impacte negatiu. Cal controlar l’ús descontrolat del vehicle motor. Jeeps i motocicletes que arriben de qualsevol manera”.
Comentaris (10)